Condensator toch niet zo goed (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 11.04.2024, 10:17 (19 dagen geleden)

Vorige week is bij mij onverwacht een condensatortje in de Erres KY507 eruit geklapt.

Het gaat om de condensator C35 aan de anode van de eindbuis. Hierover wordt vaak gesproken als de "Boucherot condensator". Volgens Wikipedia is een Boucherot netwerk: Een elektrisch filter die bij audio-versterkers wordt gebruikt om hoogfrequente signalen te onderdrukken die kunnen optreden als de versterker onbelast wordt. Erres is er zelf wat simpeler over en zegt dat deze dient om te schel geluid te voorkomen:

[image]

Deze condensator staat bekend als risico-condensator omdat er hoge spanningen optreden, en doorslag de uitgangstrafo kan vernielen. Waar ik overal in radio's 630V condensators gebruik, heb ik speciaal voor condensators op deze plek, een setje 2n2 2kV condensatortjes besteld bij Ali. Maar misschien toch iets te goedkoop deze blauwe smarties!

Vorige week de radio even tevoorschijn gehaald om podcasts af te spelen, BT-unit aangesloten en even een muziekje, dan een tik en alleen nog maar brom! Wattmeter gaf een verbruik van 80W aan (40 is normaal). Meteen de radio van het net gehaald en via een 40W gloeilamp aangesloten, die feller dan normaal oplichtte.
[image]Bij het aanzetten van de radio begon het gebrom na 1 à 2 seconden. De E-buizen zijn dan nog niet warm dus de eindbuis deed bij het brommen niet mee. Na 2 seconden is wel de gelijkrichter AZ41 warm dus de hoogspanning speelt wel mee. Hier werd ik een beetje nerveus want ik vreesde een doorgeslagen UGT.

[image]
Serviceluik open, weerstand meten tussen anode en massa: 150 Ohm. Draad naar UGT los, nog steeds 150 Ohm. Misschien het afgeschermde kabeltje dat daar al 74 jaar in die hitte zit? Ook losgehaald, nog steeds 150 Ohm tussen anode en massa. C35 ook los en jawel, geen sluiting meer. Los op de werkbank meet deze ook 150 Ohm en er zit een lelijke puist op!
Toch maar weer even in de bak gegraaid naar een gele 630V condensator en die erin gezet.

Lessen voor mij uit deze gebeurtenis: (1) Niet alle 2kV condensators kunnen tegen 2kV; (2) Houd altijd een seriegloeilampsetje bij de hand; (3) Je UGT is niet altijd meteen defect; (4) doorslag van C35 geeft vrij specifieke klachten.

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum