Condensator toch niet zo goed (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 17.04.2024, 14:06 (13 dagen geleden) @ Peter1952

Eigenlijk is het heel simpel.

Zo is het en daarom begrijp ik de werking van dat filter Boucherot denk ik wel.

De vraag waar ik alleen mee blijf zitten is: hebben de ontwerpers van Philips en Erres dat in 1950 ook zo bedacht? Ik zie een uitleg over Boucherot, ultrasone trillingen en bescherming tegen onbelaste uitgang namelijk nergens in schemabeschrijvingen uit die tijd.

Een penthode heeft een heel hoge inwendige weerstand. [..] condensator toegevoegd die dit schelle geluid tegengaat.

Met deze verklaring voor de condensator blijf je helemaal in het hoorbare gebied. Eind jaren twintig had je al die toonfilters waarmee je een 2nF condensator over je luidspreker kon schakelen als je je eindtriode door een penthode verving.

Echter vormt de uitgangstrafo + condensator een afgestemde kring die bij bepaalde frequenties in resonantie kan komen. Daarom wordt vaak een weerstand toegevoegd.

De wisselstroom die uit de anode komt, moet er uiteindelijk bij de kathode weer in. Schakel je de condensator van anode naar massa, dan gaat die condensatorstroom dus niet door de voeding. Alleen de AF-stroom door de UGT moet ook de voeding nemen om weer bij de kathode te komen. De kring gevormd door die C en de UGT bevat dus inderdaad de weerstand van de elco. Maar ga je nou als ontwerper vertrouwen op parasitaire weerstand in je elco? Wat als die elco wordt vervangen door een beter exemplaar met lagere ESR, wordt je ontwerp dan ook instabiel? Of als iemand een 10nF condensatortje over de voedingselco legt?

En waarom rept Philips hierover met geen woord in z'n servicedoc? De BX660X heeft de anodecondensator C101 aan de kathode van de eindbuis. Maar de BX594A heeft C41 over de primaire van de UGT, maar helaas geen uitleg in de docs waarom. Welke Philips doc uit die tijd zegt in de schemabeschrijving iets over die anodecondensator?

Inderdaad zal een onbelaste eindtrap in een radio niet snel voorkomen, het gaat hier in hoofdzaak om frequentie correctie.

Dat is ook wat ze zeggen in de docu van de KY507. En daarom denk ik ook dat dat zo is, en dat je die C ook over de UGT kunt zetten ipv naar massa. Toch zijn er hier op dit forum ook felle betogen tegen die wijziging geweest. Als ik Johns schetsje goed begrijp, zijn de twee uitstekende draden aan de linkerkant: boven de B+ en onder de anode. Volgens Johns verhaal is de (parasitaire) weerstand van de elco een vrij essentieel onderdeel van het netwerk.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum