Diverse vragen over de Philips 360BV (Algemeen)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 10.06.2024, 20:43 (9 dagen geleden) @ Michiel

N en E in het serienummer veld:
De eerste letter N is waarschijnlijk de productie code.
De tweede letter E is de fabriek (in dit geval Eindhoven)

Hoi Michiel,

Erg interessant en is voor mij niet de enige mogelijke verklaring (ik neig naar precies andersom).

De onzekerheid van de betekenis is wellicht ook de reden dat Gidi er geen uitspraken over doet, want informatie die nog niet helemaal helder is, gaat al snel een eigen leven leiden. Het koppelen van de letter N aan NSF vond ik lange tijd ook te onduidelijk maar schat ik inmiddels waarschijnlijk genoeg in - en het ontkracht bovendien de vroeger rondzingende veronderstelling dat het voor Noorwegen zou staan.

Ik ben heel benieuwd naar jouw redenatie, want strijdige informatie (weerleggen) is voor mij de krachtigste manier om dit soort systemen in kaart te brengen. Oftewel als jij informatie hebt die mijn gedachtengang weerlegt, moet ik die aanpassen tot het weer kan kloppen - of andersom. Of als de informatie wat minder 'absoluut' is, de meest waarschijnlijke vermoedens met elkaar zien te rijmen.

Mijn vermoeden is dat de letter achter het serienummer, de eerste letter van de productiestand (productiecode, revisie, etc) is, dus zoals de N05 die op mijn 245B staat. De letter vóór het serienummer kan dan eigenlijk alleen bij de fysieke productie horen, want dat is wat een serienummer traditioneel aangeeft en zoals Philips het in latere jaren ook gebruikte. Dat zou dan betekenen dat een toestel N....E.. een toestel zou zijn waarvan de productiewijzigingen in Eindhoven werden bijgehouden maar dat (bijvoorbeeld vanwege capaciteitsgebrek) in Hilversum gebouwd is. Dus gelijktijdige of verplaatste productie.

Er flitste me zonet nog een derde mogelijkheid door de gedachten, maar die ben ik kwijt. Daar kom ik zo nodig nog op terug.

P.S. na de 2e WO tot ergens in de jaren '50, gebruikte Philips Wetzlar altijd een W vóór het serienummer en een A erna. Ik denk dat dat hier niets mee te maken heeft.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum