Storing op radio (Techniek Radio/TV)

door Laurens @, Zaandam, 05.07.2024, 13:02 (13 dagen geleden) @ soundman2

Zouden? Ja.

Zitten er effectieve filters? Lang niet altijd.

Zijn de gelijkspanningskabels altijd aangelegd zodat eventuele uitstraling verhinderd wordt? Lang niet altijd. Want alles in een grote lus leggen kost minder kabel, maar zo'n lus straalt wel goed uit zoals een magloop antenne dat doet. Ze zóuden naast elkaar gelegd moeten worden zodat differential mode storingen elkaar opheffen, en common mode storingen kúnnen worden tegengehouden met afgeschermde kabel of geaarde kabelgoten.
Daarbij moet rekening worden gehouden met de vlamboogveiligheid, want een gelijkstroomboog met 400v en 10a blust zichzelf gewoon niet. En dat kost ook weer extra geld. En extra betalen? Ben jij mal, we wonen in Nederland hier! ;-)

Ik heb buren met panelen en mijn middengolfontvangst is acceptabel te noemen, ik heb meer last van andere zaken (Zehnder ventilatiesystemen met BLDC motor die de oude 3 standen met voorschakelcondensatoren-motor vervangt).

Op 80m kortegolf is alles door de laatstgenoemde compleet onmogelijk.

Daarentegen weet ik ook een stukje verderop een woning te vinden, die al op 100m of meer afstand, de middengolfontvangst letterlijk volledig dichtdrukt, en zelfs op FM hinder veroorzaakt.

De ene installatie is de ander niet. De hoeveelheid storing is beperkt te houden. Maar kijk er niet raar van op, dat als je panelen laat leggen zonder dat je zélf instructies geeft over de uitvoering, dat je ontvangst platgelegd wordt.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum