Storing op radio (Techniek Radio/TV)

door Patrick2 @, Antwerpen, 05.07.2024, 17:48 (12 dagen geleden) @ PA2JAN

Jan, is er in Nederland dan geen manier om klacht neer te leggen?

Bepaalde frequentiebanden (dat weet jij wel) zijn PEX (Primair En Exclusief) voor radioamateurs.
Een klein jaartje geleden heeft de buurvrouw zonnepanelen laten installeren en meteen had ik van 0 to 60Mhz geen ontvangst meer, alleen een knetterende brom van S9+30db. De storing was zelfs op de 2m band op de achtergrond te horen.
Ik heb eerst overlegd met de buurvrouw maar die bekeek me alsof ze het in Keulen hoorde donderen en heb haar gemeld dat ik klacht ga neerleggen bij de NCS (Nationale dienst voor Controle van het Spectrum) en dat meteen gedaan.
Nog geen 10 dagen later al meteen bezoek gehad van die mensen die eerst vroegen om mijn vergunningen, certificaat en logboek. Die keken vreemd op toen ik toonde dat mijn logboek op het internet staat (QSL.net).
Afijn, ze zijn meteen beginnen meten en, ja hoor, vanuit de richting van mijn buurvrouw knalden de storingen binnen.
Even later zijn ze bij de buurvrouw gaan controleren maar daar bleek alles in orde.

Nu komt het: de buren aan de andere kant hadden net op dezelfde dag dat de buurvrouw zonnepanelen plaatste een nieuwe tv gekocht. Een paar maanden later zijn die verhuist en van het moment dat die tv uit het stopcontact werd gehaald waren de storingen weg, foetsie! Allen nog de typische ruis die je in een stedelijke omgeving krijgt.

De agenten van het NCS (die blijken agenten van de gerechtelijke politie te zijn) waren ook verbaasd dat het van de totaal ander kant kwam dan hetgeen ze gemeten hadden, ze hebben zelfs met de peilwagen rondgereden, iets wat in de wijk niet onopgemerkt is gebleven trouwens.

Ik wil maar zeggen, Jan, ook in Nederland moet er een mogelijkheid zijn om klacht in te dienen als er storingen zijn op de radioontvangst.
Ik was aangenaam verrast door hoe snel er werd gereageerd.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum