GRUNDIG NF10 hulp gezocht (Techniek Radio/TV)

door Piet van der Pol @, Alblasserdam, 16.07.2024, 17:05 (53 dagen geleden) @ Koudvuur

Deze versterker zal ontworpen zijn voor een ohms/inductieve belasting. Directe capacitieve belasting kunnen buizenversterkers maar zeer beperkt verdragen.
Als je in serie met je luidspreker alleen een condensator opneemt, ziet de versterker een seriekring van condensator, spoel en weerstand. Deze kring heeft een zekere resonantie frequentie en een zekere kwaliteitsfactor. Door de relatief hoge ohmse weerstand van de luidspreker, zal de kwaliteitsfactor relatief laag zijn. Maar op voorhand zou ik niet kunnen zeggen hoe hoog deze is.

Bedenk dat in een luidsprekerkast met meerdere luidsprekers, en een scheidingsfilter, er ook specifieke weerstanden toegevoegd zijn, om het filter over het gehele gebied vrij te houden van opslingering. Tevens worden hiermee de faseovergangen onder controle gehouden en de gevoeligheden van de luidsprekers op elkaar en de kast aangepast.

Als je alleen een condensator in serie zet, zal de impedantie die de versterker ziet onder de resonantiefrequentie capacitief zijn, verlopend naar ohms bij resonantie en daarna verlopen naar inductief bij toenemende frequentie. Omdat verder de luidspreker ook een mechanisch systeem is, zal dit geheel zich niet als een simpele seriekring gedragen, maar een complexer gedrag vertonen.

Je zou bijvoorbeeld de versterker kunnen belasten met 2 weerstanden in serie van ongeveer 4 Ohm en 1 Ohm. Over deze 1 ohm sluit je dan je luidspreker aan, en ga dan experimenteren met een geschikte condensator in serie met de luidspreker. De versterker zal dan zeker stabiel blijven, terwijl de luidspreker voldoende gedempt blijft. Dus ga dan eens meten (zowel voor als na de condensator), en ga ook luisteren. Er blijft nog genoeg vermogen over, om zinvol te kunnen luisteren.

Piet


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum