GRUNDIG NF10 hulp gezocht (Techniek Radio/TV)

door Piet van der Pol @, Alblasserdam, 16.07.2024, 21:04 (53 dagen geleden) @ Koudvuur

Ik heb aangegeven, dat een buizenversterker niet om kan gaan met een condensator, die direct op de uitgang zit.

Ik heb aangegeven, dat een buizenversterker goed om kan gaan met een ohms/inductieve belasting (een luidspreker dus).

Ik heb aangegeven, hoe jij je versterker veilig kunt testen, of deze wel om kan gaan met een condensator in serie met de luidspreker. Daarvoor moet je zorgen, dat de versterker in eerste instantie gewoon een ohmse belasting ziet van ongeveer 5 Ohm (de 2 weerstanden). En dan sluit je de luidspreker met serie condensator aan op de 1 Ohm weerstand. Dan kun je veilig meten (voor en na de condensator), of er eventueel een opslingering plaats vind, zonder dat de versterker daar eventueel last van heeft.

Als er geen opslingering plaats vind, zou je de weerstand van 1 Ohm kunnen verwijderen, maar de 4 Ohm weerstand nog in serie kunnen laten zitten. Meet dan op de uitgang van de versterker, of je daar oscilleer neigingen ziet. Als dat ook niet gebeurt, dan kun je de luidspreker met condensator direct aansluiten, en opnieuw op de uitgang meten.

Zo stel ik mij het voor. Maar je mag van mij dit ook allemaal overslaan. En direct de luidspreker met condensator aansluiten. Dan zie/hoor je vanzelf, of het schip strand, of niet. Voor jou risico.

Piet

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum