draadje los. (Techniek Radio/TV)

door gertjanrhe @, Gooi, 03.09.2024, 21:07 (13 dagen geleden) @ Andries van Dekken.

alles jaren 70, ik was 22;

1. nagelnieuwe NordMende KTV had kuren. Mee naar de werkplaats en later weer terug. Daar zat hem de kneep: dat deed ik met de 3 liter 6 cilinder knalrode VW-variant stationwagen. Smalle weg in Aalsmeer. Tegenligger, stevig in de remmen. TV stond op zijn kop achter me. Oeps, alle knoppen waren nog heel en zo te zien geen krassen. Bij klant op zijn plek, aan gezet. Er zat GEEN draadje los.

2. De meekijkende klant in de werkplaats.
Z/W buizenbak. Klant: Is het dat grote gele ding (booster C in HSP-kooi) niet? Aard van de storing had er niks mee te maken (zou niet meer weten wat het wel was). En zo ging dat een tijdje door terwijl ik systematisch wat zaken naliep. Koffietijd. Ik tegen de klant: daar staat de soldeerbout en daar liggen de onderdelen, u weet het verder wel he? Ik naar boven, waar de baas met zijn vrouw (die natuurlijk voor de koffie zorgde) al zat. Ik vertelde het verhaal. Ze vonden dat het niet kon, maar ja..
Na koffie terug in werkplaats, de mee-kijker was inmiddels vertrokken.

3.Het huisnummer was bijna goed:
briefje met adres meegekregen. Aangebeld, Bevallige dochter deed open. Ja, de TV had kuren. Ding open. Even later: familie kwam thuis. Wat doet u hier? Bleek dat ik op het verkeerde adres te zitten. De 8 was als 3 gelezen. De monteur was de draad kwijt.

4. Draadje los?
Nee, bij bezoek aan huis. Oude NordMende kleurenbak. Halve centimeter mengsel van stof, vet en tabaksrokneerslag op de tafel, de vloer, het TV-meubel, de TV en ook in de TV. TV rond de HS schoon gemaakt voor zover dat ging, ding deed het weer. Dikke fooi. Terug bij de baas: bekend geval, moeder was ziek en kon niks, de mannen deden geen moer, alleen met dikke fooi wilden er monteurs komen.

5. De waarschuwing.
Vrouw alleen. Baas: het kan zijn dat ze tijdens je bezoek onwel wordt, je kan dan het beste opzij stappen. Ik ter plekke. En inderdaad, had opgevangen willen worden.

6. De dominee.
Had overduidelijk zelf in zijn niet werkende scheerapparaat zitten harken. Effect was verschillende losse draadjes. Ding gerepareerd. IK op de bon geschreven: voortaan niet zelf in apparaat knoeien. Ook dat kon niet volgens de baas, bij de dominee.

Je maakt wat mee in de tijd tussen je HTS-diploma halen en voor je nummer opkomen.

--
De techniek was in de jaren 40 veel verder dan menigeen zich bewust is


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum