Geteerde Philips trafo demonteren (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 08.10.2024, 10:46 (8 dagen geleden) @ Paul de Goede
Bewerkt door soundman2, 08.10.2024, 11:08

In de bankschroef kan het ook.
Er vanuit gaande dat de kern uit E-I blikjes bestaat.
Van de eerste lamel de buitenste strook naar buiten buigen en de zijpoten losmaken met een mesje. De brede strook in de bankschroef klemmen. Dan werkt de bankschroef als hefboom, wanneer je de trafo recht trekt. Als de plaat heeft meegegeven, kun je hem verder in de bankschroef zetten en de trafo weer verder rechtzetten, Als de eerste plaat eruit is, kun je de volgende met een mesje losmaken en verwijderen. Daarna kan het met alle platen zo. Mogelijk dat de eerste lamel niet meer bruikbaar is, maar dat zal de werking niet echt deren.

[image]

Ik heb een schetsje gemaakt om de manier aan te geven hoe het vrijwel altijd gelukt is om de eerste lamel eruit te krijgen. Soms moet de tweede lamel er ook aan geloven. Oplosmiddel kan ook, maar dat wordt een verschrikkelijke bende. Teer is een olieprodukt en dat lost ondermeer op in benzine. Het intrekken kan weken duren omdat de Philipstrafo's vacuum geïmpregneerd zijn en dan moet je nog grip krijgen op de eerste lamel. Met de bankschroef lukt het wel zonder vieze boel.
In dit draadje staan foto's van een wikkelmachine waarop honderden trafo's door mijn ouders en mijzelf (over-)gewikkeld zijn.
https://nfor.nl/index.php?id=346403


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum