Geteerde Philips trafo demonteren (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 08.10.2024, 17:32 (7 dagen geleden) @ Paul de Goede

Die hele secundaire moet anders Huub. Waarschijnlijk ook dikker draad. Het trafoblik is stevig genoeg. Zelfde omvang en dikte als een Plano trafo uit de B6 X en B7X serie

Ik heb een passie voor mensen die zelf een trafo willen wikkelen. Ik schrijf altijd:
Als je een trafo zelf overwikkelt, heb je binnen korte tijd een passende trafo, in plaats van wachten tot een (soms zeldzame) trafo ooit eens voorbij komt.
Ik denk dat een (sloop-)chassis van de genoemde radio's nog redelijk snel te scoren is. Die radio's zijn niet echt zeldzaam.
Hoe dan ook, als je een beetje secuur werkt moet een trafo herwikkelen best wel lukken.
Je zal wel moeten bepalen hoeveel windingen, de nieuwe anode wikkeling moet hebben voor de juiste spanning . De opgenomen stroom meten in de nog werkende radio. Daarna de stroomdichtheid voor de nieuwe wikkeling bepalen, die wordt gegeven in A/mm2, waaruit de juiste doorsnede volgt.
Omdat je niet weet hoeveel windingen de primaire wikkeling heeft, zul je een paar proeven moeten doen om te bepalen hoeveel windingen je per volt nodig hebt, om aan de juiste spanning te komen.
Onbelast moet je daar nog 10% bij optellen.
Het aantal wikkelingen per volt voor deze kern kun je wel bepalen door een bekend aantal proefwindingen te leggen

Ik heb overigens een (antiek) boekje over de constructie van kleine transformatoren. Als je het wil kan ik wel een pdf daarvan .


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum