TWEAMZ (wat mij betreft het slot) (Algemeen)

door Pieter Vos @, 06.04.2009, 15:08 (5713 dagen geleden) @ Paul Brouwer

Met een "schuin oog" heb ik ook nog een paar keer naar jouw zender met ECC85 gekeken. In dat schema zie ik een weerstand
aan de 2e elco van 15K met middencontact zitten. Hoeveel watt is die R wel niet? Hij zit tussen die 2e elco en massa en het lijkt
mij dat daar aardig wat stroom gaat lopen.

Ook vraag ik mij af hoe een combinatie van Otto's rimlockzender en jouw ECC85-zender eruit zou zien.
De audio-ingang/versterker op Otto's zender is erg mooi. Als je dit combineert met jouw zender, maar dan met 2 402-spoelen,
zou ook hier een mooie zender uit kunnen komen.

Het schema mag met de hand getekend zijn.... ;-)

Groeten,
Paul

--------------------------
Hallo Paul,

De 15K weerstand met aftakking is niet van mij maar een toevoeging van Marc van de Voorde die met succes met 402 spoelen mijn mini zender ontwerp heeft nagebouwd. Vanwege dit succes heb ik hem uitgenodigd zijn bouwbeschrijving met foto’s aan mijn artikel toe te voegen. Marc heeft in zijn zendertje een ingebouwde netvoeding toegevoegd. Om op een voedingsspanning van 150 volt te komen heeft Marc de 15K weerstand toegepast.

Maar eigenlijk zal mijn zender ontwerp ook prima werken bij een hogere voedingsspanning. (200-250 volt). Het HF uitgangsvermogen zal dan ook wat groter zijn. Het nadeel is wel dat je ook een groter audio vermogen moet toevoeren om 100% modulatie te bereiken.

Het verschil tussen Otto’s TWEAMZ en mijn ontwerp is in beginsel helemaal niet zo groot. In het HF deel gebruikt Otto - net als ik - twee buisfuncties, één als draaggolf oscillator en één als modulator. Alleen Otto heeft in de TWEAMZ ook nog een voeding en een speciaal ontworpen audio modulatie versterker ingebouwd. Dit maakt de TWEAMZ een kompleet apparaat dat zelfstandig kan functioneren.

In mijn ontwerp heb ik mij beperkt tot alleen het HF deel van een mini zender. Voor de audio en de voeding heb ik gebruik gemaakt van een door mij zelf gebouwde buis versterker. (Zie mijn artikel de foto rechtsonder.) In deze versterker heb ik ook een kleine gestabiliseerde voeding ingebouwd die 150 volt levert. Mijn audioversterker/voedingscombinatie gebruik ik ook om er andere buizen test apparaatjes op aan te sluiten, bijvoorbeeld een rooster dipper.

Dus in tegenstelling tot Otto’s TWEAMZ laat ik bij mijn ontwerp de keuze van de audio modulatie versterker helemaal over aan de lezer. Dat kan dus net zo goed een transistor versterker zijn. Maar het gebruik van een buisversterker is wel zo handig omdat je daar ook de gloeistroom en de voedings hoogspanning voor het mini zendertje van kunt aftappen.

Een combinatie van mijn HF ontwerp met de audio versterker van de TWEAMZ is heel goed mogelijk. Je hoeft alleen maar de audio transformator te vervangen door de kathode volger audio buis van de TWEAMZ. D.w.z. daar waar de koppelwikkeling van de antenne kring aan de audio trafo verbonden is, vervang je deze verbinding door een verbinding met de kathode van de kathode volger triode. Wel de condensator van 270 pF laten zitten. (of hiervoor C12 (100pf) uit de TWEAMZ toepassen, als je vind dat je teveel hoge tonen gaat verliezen met 270 pF).

Met vriendelijk groet, Pieter.:-) :-)


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum