Gevraagd informatie over AVO type 160 (Techniek Radio/TV)

door Loek @, Exloo, 05.09.2009, 19:10 (5557 dagen geleden)

Geachte forum lezers,

Ik ben nu al een tijd aan het uitzoeken hoe de werking is van de AVO buizentester type 160.
Inmiddels is het me duidelijk hoe de balans, met behulp van de negatieve roosterspanning, wordt ingesteld en welke componenten daarbij actief zijn. Ook is het me nu duidelijk welke onderdelen daarbij de nauwkeurigheid bepalen van de ingestelde anodestroom.

Waar ik nog niet uit ben is hoe de AVO 160 werkt bij het meten van de steilheid van een buis. Uiteraard beschik over de bekende informatie die te vinden is op internet. Daar staan vereenvoudigde schema’s in over het principe, maar de echte werking kan ik daar niet uit herleiden.

Ik probeer bijvoorbeeld het volgende verschijnsel te begrijpen:

Verander de negatieve roosterspanning met bijvoorbeeld 1 volt (ook gemeten op rooster) en je ziet dan als gevolg daarvan ook de anodestroom veranderen met bijvoorbeeld 5 mA.
Even kort door de bocht zou dit een steilheid zijn van 5mA/V.

Draai je nu aan de mA/V schijf en je veranderd de negatieve roosterspanning ook met 1Volt (gemeten op rooster) dan blijft de anodestroom onveranderd??. Ik zeg onveranderd, maar op zeer hoge resolutie zie ik wel ongeveer een paar mV verandering gemeten over de RL van 200 ohm dus een zeer lage stroom verandering.

Bekijk je het signaal van het rooster op een scoop dan zie je twee halve sinusperioden elk negatief. De ene periode wordt geregeld in niveau door de instelling voor neg roosterspanning en de andere negatieve perioden wordt geregeld door de mA/V instelling.
De sinusperiode van de negatieve rooster instelling is in fase met de positieve helft van de anode spanning.

Als je naar het schema kijkt klopt dit ook. Ook de waarneming dat bij verdraaiing van de negatieve roosterspanning of de mA/V regelaar op het rooster hetzelfde resultaat gemeten wordt klopt, immers deze meter meet gemiddelde waardes.


Ook klopt het dan dat alleen de negatieve rooster spannings instelling wel effect heeft omdat dan op de anode een positieve sinus helft staat. En dat bij de verandering via mA/V er geen effect is op de anode stroom omdat dan de negatieve helft van de anodestroom aanwezig is.


Toch geeft de AVO 160 bij het meten van de steilheid de juiste waarde aan en de meter is uit onbalans dat zou betekenen dat er toch een verandering was in de anodestroom? Zou dit dan toch de zeer lage stroom verandering zijn die eerder opgemerkt is?

De vraag is nu hoe doet hij dat? Om dit te kunnen uitzoeken heb ik wat meer informatie nodig misschien heeft iemand van jullie hier een artikel over?

Als ik alles op een rijtje heb en het begrijp, dan zal ik deze informatie op dit forum plaatsen tenzij het bij jullie allemaal al bekend is.

Al vast bedankt met vriendelijke groet,

Loek


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum