Weer wat meetapparatuur erbij... (Techniek Radio/TV)

door Patrick Meersman, 04.04.2008, 08:52 (5890 dagen geleden) @ John Hupse †

Het gloeilampje is opgenomen in de terugkoppeling van de generator. Hierdoor wordt de versterking automatisch zo ingeregeld dat deze juist voldoende is om oscilleren mogelijk te maken. De uitgangsspanning blijft zo beter constant en de vervorming neemt af.

Wanneer de versterking te laag is dan oscilleert de zaak niet, terwijl bij een te hoge versterking de vervorming van de sinus te groot wordt.

Wanneer nu de uitgangsspanning te hoog wordt stijgt de weerstand van het lampje (door de positieve temperatuurscoefficient). De versterking neemt hierdoor af. Precies wat in dit geval nodig is om de uitgangsspanning te verlagen. Hierdoor stelt zich vrijwel direct een evenwicht in.


Dit principe wordt toegepast in de Wien-Bridge oscillator. Deze oscillatoren produceren een sinus met zeer lage vervorming, en het is volkomen normaal dat het lampje niet of nauwelijks gloeit.

Hier staat de uitleg met een op-amp. Bij moderne versies vervangt men de gloeilampjes door 2 dioden in anti-parallel of door een combinatie van torren en dioden (Wien-bridge with AGC).

Nog meer wiskunde: Wien-Bridge


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum