Weer een PLL AM-microzender erbij (Algemeen)

door gerard ⌂ @, Zeist, 10.04.2008, 09:23 (6035 dagen geleden)

Toen de PLL zender door Otto werd ontworpen vond ik het al een leuk dingetje en op de beurs van zaterdag heb ik het bouwpakketje gekocht van J van Schaik. Spannend want ik had nog nooit een bouwpakketje gemaakt.

Maandagavond heb ik de gebruiksaanwijzing gelezen en wat snoertjes in elkaar gesoldeerd.

Dinsdagavond de grote dag... "beginnen aan" het solderen van de print.
Nou, dat ging allemaal erg gemakkelijk! Nooit geweten dat je schakelingen op print zo gemakkelijk kunt assembleren. Beetje de dingetjes erop solderen, bedrading waar heb je het over en klaar! Wel een heel gepruts om alle onderdeeltjes uit elkaar te houden, vergrootglas erbij om de componentwaarden te lezen.
De weerstanden en condensators gaan echt erg gemakkelijk met hun twee pootjes: erdoor duwen, soldeerbout en tin ertegen, knip knip, hij zit. De witte opdruk van de print was hier en daar verdwenen, zodat ik soms even moest zoeken naar waar een component geplaatst moest worden. Op de lijst met onderdelen kon ik de geplaatste componenten afkruisen, zodat je weet dat je alles gehad hebt.
Een weerstandje R20 en een 100nF condensator ontbraken, maar dat stuiverwerk had ik in huis.

De ICs solderen is wel spannend... Hoe om moet zo'n ding eigenlijk? Hij is symmetrisch en kan er op twee manieren op, maar op de printplaat staat een deukje getekend en het IC heeft dat maar aan een kant. Op de foto staan de lettertjes dezelfde kant op, dus dat "kan niet" missen. Beter in een keer goed, want als je dat IC met veertien punten vastsoldeert krijg je het er natuurlijk nooit meer af...
Berevoorzichtig mijn eerste IC met alle pootjes vastgesoldeerd, letten op de plaatsing van het deukje. Die zit! Muurvast! Loepje erbij, geen overlopers van de soldeerklodders! Mooi werk! Nou IC2, ai, foute boel... ik heb IC1 vastgesoldeerd op de plek van IC4.
Tijd voor een kopje koffie, na mijn eerste ervaring in het IC vastsolderen meteen maar de eerste les in ICs lossolderen. Alle zeven pinnetjes aan 1 kant verhitten en met de tinzuiger zoveel mogelijk schoonzuigen. De pootjes zie je nu door de gaatjes steken, even een duwtje met een schroevendraaiertje ertegen en hij tikt los. Dan kan het IC aan de ene kant iets omhoog. Dit herhalen aan de andere kant en het IC is los. Wonder boven wonder is dit gelukt, niet te zien natuurlijk of het ding nog leeft dan wel door overmatige verhitting bij het bakken en braden in de IC-hemel is gekomen.
Versterker IC U5 heeft geen deukje! De andere vier hebben allemaal hun letters dezelfde kant op staan, dikke kans dat U5 ook vanaf dezelfde kant leesbaar moet zijn. Ik ben nu ook erg ervaren in het eventuele lossolderen, kom op, deze heeft maar acht pootjes, en ik waag de gok.

Nou het aanpassingscircuit er nog op...
En hoewel het soldeerplezier werd onderbroken door een fietsreparatie voor een huisgenoot zitten om halfelf alle onderdeeltjes op de print.
Wat issie mooi! Het kleurrijke geheel wordt trots tentoongehouden, huisgenoot vindt 'm ook erg mooi ("Wat kun je er eigenlijk mee doen?";) en voorzichtig wordt de print weggelegd.

In de onderdelenzak zit nog een klein oranje blokje dat eruit ziet alsof het past op de jumpers J2 en J3, alleen is het van plastic (binnen ook) dus het zal weinig verschil maken als ik het erop schuif. Hoort er soms iets metaals in?
Naast de voedingsconnector zit J1 met twee pinnen, kun je hierop een voedingsspanning rechtstraaks aansluiten?


Woensdagavond, tijd voor een test!
Voedingsspanning erop, 2 meter verderop luisteren met de Grundig: signaal! Het IC heeft de mishandeling van gisteren dus overleefd. De print werkt in een keer (net als bij andere knutselaars) zonder verdere reparatie, correctie of aanpassing.
Wel sterke brom zoals ook in de gebruiksaanwijzing als mogelijkheid wordt vermeld bij het gebruik van een "goedkope voeding". Hm. Die heeft toch echt 10 gulden gekost en ligt nog maar 25 jaar onderin de kast, daar mag het niet aan liggen toch? In de onderdelenbak ligt nog een 4700uF elco, zou dat helpen (?), die er even bij, brom weg.
Modulatie erop, komt hoorbaar over maar met weinig hoge tonen.
De microzender op zolder (Radio 4 op de ingang) en beneden luisteren met de Philips LX381B: PERFECT!!! Mission accomplished! Mijn kudde AM radios is gered dankzij Otto Tuil en J van Schaik! Hebben deze heren al een lintje van Hare Majesteit in ontvangst mogen nemen?

Nou alleen nog even de hele opstelling met voedinkje in een doosje monteren, wat metingen doen voor de modulatie, een beetje pielen met de antenne.
Wat zou er gebeuren als ik m'n langdraad (20 meter) boven de tuin eraan hang? Kan ik lekker in de tuin met m'n LX381B.
Zou een aardverbinding helpen?
De switch tabel in de gebruiksaanwijzing gaat alleen over middengolf 522-1611 kHz, maar het schakelbereik is groter, ik kan vast wel een lange- of visserijgolf zender maken?
Kan ik de frequentienauwkeurigheid opmeten?

Leuk speeltje om mee verder te knutselen!


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum