BX462A zit weer leven in, nu e.e.a. afgeregeld (Algemeen)

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 10.04.2008, 17:54 (6071 dagen geleden) @ Matthias Meijer

Hallo,

Vanavond een stapeltje apparatuur opgetuigd om de BX462A te gaan afregelen.

[image]

De GM2893 HF generator om de diverse gemoduleerde signalen te verzorgen, de PM3211 oscilloscoop (staat onder de GM2893, niet op de foto) om de signalen zichtbaar te maken en een PM6665 timer/counter om de GM2893 te controleren.

De GM2893 had ik eerder nog niet serieus gebruikt voor het afregelen van apparatuur, dus eerst dat apparaat een half uurtje aan laten staan om te kijken hoe stabiel bij de frequentie houdt. Daar is dus niks mis mee, en ook de gelijkloop met de schaal is uitstekend. Het enige kleine mankement is dat één van de diodes aan het voltmetertje stuk is, waardoor die niet goed aanwijst. Aangezien ik daarvoor het hele apparaat uit elkaar moet halen om daar bij te kunnen laat ik het maar zitten.

Ondertussen de was/lijm rond de MF spoelen geprobeerd los te maken. Gaat dus erg slecht met dat snot. Alleen bij warmstoken met een soldeerbout (op ongeveer 170 graden) en steeds heen en weer draaien en weghalen van de plakkerige zooi met een schroevendraaiertje kreeg ik met veel geduld de kerntjes los.

Vervolgens volgens de handleiding het 452 kHz signaal aangeboden, en de output bekeken op het rooster van de EBL21 met de scoop. (ik heb geen trimtransformator, en zo gaat het ook goed lijkt mij).
Met regelmatig de sterkte van het signaal uit de GM2893 terugdraaien als dat nodig was, bleek het afregelen van de MF een eitje.

Daarna maar eerst de MG afgeregeld, in de service manual vond ik de KG en LG afregelprocedure wel wat uitgebreid om nu meteen te doen, moet er weer een extra toestel bij, (of een GM2404, en die heb ik niet :-( ), etc.

Eerst de afstem-C op (ongeveer) 15 graden gezet: volledige slag is 180 graden en er worden iets meer dan 11 omwentelingen gemaakt met de afstemknop bij volledige slag. Dus iets minder dan één omwenteling terug draaien.

Daarna 1650 kHz op de antennebus. C22 afregelen op maximum output was zeer duidelijk waar te nemen. C12 en C9 gaf echter geen merkbaar resultaat. Moet dus nog eens naar gekeken worden wat daar achter steekt.

De ontvangst is nu wel wat gevoeliger, maar ik vind het nog zeker niet overtuigend, en ook het volume via de radio is nog wat laag (via externe ingang veel luider). Aarddraadje naar de radiator van de verwarming is ook nog wel nodig.

Eerst dan t.z.t. maar een vergelijkbaar toestel er naast zetten om te oordelen of het zo hoort of niet.

Wordt weer een keer vervolgd. Eerst ga ik kast en het gehele afstemsysteem in orde brengen.

Groeten,

Matthias


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum