philips 215 A (Algemeen)

door Ben Dijkman ⌂ @, Hellendoorn, 12.04.2008, 18:46 (6033 dagen geleden)
Bewerkt door Ben Dijkman, 12.04.2008, 19:00

Dankzij de altijd zeer collegiale medeverzamelaar Eelco van den Berg mocht ik gisteren eindelijk in het bezit komen van een eerlijke en gave philips 215 welke al JAREN op mijn lijstje stond.Altijd als ik dacht er 1 te hebben gevonden bleek het toch weer een kneus te zijn:Verroeste schaal of een barst in de kast ect etc.
Dit toestel ziet er welliswaar nog niet uit maar de basis is in onberispelijke staat.
Er zit dan ook nog vast wel heel erg veel werk in om dit toestel weer toonbaar en spelend te krijgen,maar als een toestel op zo'n leuke(welgegunde) manier in je bezit komt zal dat zeer zeker geen problemen opleveren is mijn steevaste ervaring.
Toch echt erg fijn om te mogen ervaren dat er medeverzamelaars zijn die tijdens hun eigen zoektochten ,ook nog de moeite nemen om aan het verlanglijstje van andere medeverzamelaars denken............ Eelco TOP!
foto's volgen.
_________________________________________________________________________

Vandaag heb ik de laaste hand gelegd aan de reparatie van de 215A.
Het toestel was ongelooflijk vies vet en stoffig toen ik hem blij in ontvangst, nam.
Het chassies was ook een grote zwarte stoffige vieze bendezooi.
Jammer dat ik daar geen foto's van heb genomen(Zoals altijd, stom eigenlijk he?)

Het plaatje achter de as van de schaalwijzer was vervangen door een stukje karton....lelijk.
Maar gelukkig bleek tijdens het uitkasten van het chassies, het originele plaatje nog aan de magneet van de speaker te zitten...kijk dat is mazzel hebben nietwaar? :-)
De buisvoeten zaten bijna allemaal hartstikke los en de topaansluitingen waren erg gammel.De buizen heb ik maar eens even goed gereinigd en alles weer vastgezet.
Alle C's waren gebarste en zo lek als een regenpijp.Die heb ik allemaal vervangen.Toch speelde het toestel na de AZ1 vervangen te hebben nog wel een beetje op die oude vergieten.........onvoorstelbaar eigenlijk.


De originele natte elco (de achterste van de 2) heb ik (preventief)van nieuwe droge inhoud voorzien.De voorste elco die er later is ingezet,was nog prima.
Toch zoek ik nog wel even verder naar een 2e originele.

Na de 2 toltrimmertjes boven op het chassies wat bijgesteld te hebben had het toestel er echt weer zin in :MUS:
Het geluid was echter krasserig
Er zat blijkbaar wat fijne rommel tussen de spoel of tegen de conus aan te rappelen.Met de stofzuiger heb ik maar eens even de luchtspleet uitgezogen terwijl ik de conus zachtjes op en neer bewoog.
Het krasserige geluid was daarna weg.Bij bepaalde bastonen echter rammelde er nog steeds iets.Toen heb ik de centreer schroef een slagje los gedraaid terwijl het toestel niet te zachtjes bleef doorspelen.Zodra de basfrequentie de speaker liet rammelen, meteen de schroef weer vast draaien,en na een paar pogingen was het truukje gelukt: De speaker wapperde vrolijk de bassen weg en de spoel was dus gecentreerd.


Het speakertje is een klein dingetje,en het geluid is best aardig maar het kleine speakertje kan de bassen maar relatief slecht weergeven.
Op een grote l.s uit een 802A echter komt er echt wel een mooi, loeihard en bombastisch geluid dit toestel! :EVL:

Ik zit er nog over te dubben of ik bij "tante Corien Maas" een nieuw doekje bestel voor dit toestelletje of dat ik misschien nog ergens een l.s plank met hetzelfde doek kan vinden .
Ik heb dit doek met een echt supersterk middel gereinigd en het is er al ontzettend van opgeknapt.Het doek was echt (bijna) helemaal zwart van het vuil zoals je nog wel kunt zien aan de rand bij de speakerzijde.Geen idee wat dat voor goedje is maar het gaat er echt niet uit!
Echt tevreden ben ik nog niet,maar ja, nog verder gaan net het reinigen zal dit doek zeker niet overleven.

Na echt ontzettend veel poetswerk van zowel de kast als ook het chassies ziet e.e.a. er nu weer heel acceptabel uit vin dik
[image]
[image]
[image]
[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum