philips 215 A (Algemeen)

door Pieter de Kock ⌂ @, Paarl, Kaap, ZA, 14.04.2008, 04:11 (6031 dagen geleden) @ Paul Brouwer

Hallo Paul, Ben, e.a.

Een prachtige resultaat! Proficiat.
Een interessante radio overigens. Mijn radio is een 'normale' 215A, d.w.z. geen specifieke tropenradio, maar het is duidelijk dat er verschillende schalen bestaan voor die radio's.

De duurder radio's waren hier schijnbaar als tropenradio's te krijgen - bv. de BX665X, een tropenversie van de BX660X. Maar een goedkoper radio zoals de 215A was schijnbaar hier te koop 'als het kwam' en dan in ZA had men dus maar extra de LG-band die voor niets diende.

Ik heb er 2 exemplaren, allebei met groen / wit text. Maar er zijn wel verschillen in de grafika. Een servicedoc. meld beschikbare schalen als volg:

Poland
Mediterranean and Portugal
Ireland
For oversea

Ik schat mijn radio's hebben dan de 'oversea' schalen.

De twee radio's zijn ook anders verschillend : een ervan heeft de later uitvoering van afstem-varco. Geen ronde kap, doch een 'open' rechthoekige raam. Dus eerder 1939 dan 1938 of vroeg 1939.

De 216A heeft een witte schaal, ook verf op metaal zoals de 215A. Deze schaal op mijn radio is duidelijk een 'Mediterranean and Portugal'.

Overigens waren de modellen 215A en 216A te krijgen in Radiola-versies, en de 216A was ook als Mullard te krijgen. Ik zag ergens een foto van een radio (Mullard geloof ik) met 216A-kast maar met horizontaal liggende 'op en neer' schaalwijzer. Het heeft dus misschien een andere chassis? En ik zag ook een foto van een 216A met houten kast : het vorm was anders naastenbij precies zoals de bakelieten versie...

Groeten
Pieter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum