Hoe zie je de waarden.. (Techniek Radio/TV)

door Nico den Haak, 18.04.2008, 07:57 (5876 dagen geleden) @ Jan van weeterloo
Bewerkt door Nico den Haak, 18.04.2008, 08:02

Hoi Jan,

Zitten in deze radio soms van die mooie beige papieren Ero condensatoren?

Die zijn allemaal standaard defect. Tip:

Radio op de kop zetten, serviceluikje eraf, en (gelijk)spanningen op de condensatoren t.o.v. massa eens meten. Dit is uitermate leerzaam. Krijg je meteen een idee welke spanningswaarde waar op staat. En wat Henk R ook al vertelde, tijdens de opwarmfase van de buizen kunnen sommige spanningen tijdelijk even flink hoger zijn! Kun je gemakkelijk testen.

Meet voor de lol ook eens de gelijkspanning op het eerste rooster van die EL84. Van onderaf gezien pootje 2 met de klok mee geteld, en hou de gemeten waarde eens in de gaten. Normaal een waarde van rond de 0V. Bij jouw radio is die waarschijnlijk al enkele volts positief. "koud" zal het misschien nog wel meevallen, toch na enkel minuten loopt de spanningswaarde lekker op. Een gevolg van die defecte koppelc (C766 10 nF), en je kan dan ook gemakkelijk terug herleiden waar ze zich bevind. Meestal ziet een Ero er dan ook al prachtig uitgelopen uit :-D

Beter is nog de spanningswaarde over de kathodeweerstand van de EL84 te meten. Deze zit aan pootje drie met de klok meegeteld, van de onderkant bekeken. Die spanningswaarde zit normaal rond een volt of 6. Wanneer de koppelkondensator lek is, wijkt deze waarde af, en zie je die waarde ook keurig mee verlopen naarmate de radio langer aanstaat. Spanningsval over die weerstand is afhankelijk van de anodestroom van de EL84. Is de eindlamp door de defecte koppelc al helemaal opgestookt, kan het best zijn dat de spanning zelfs ook te laag is. Maar een variatie naarmate de radio langer aanstaat, zal je zeker constateren.

Op het eerste rooster van die EL84 mag in elk geval géén positieve spanning staan t.o.v. massa, en ik vrees dat het bij jouw Sultan Wél het geval zal zijn.

Veel succes ;-)

Groet,

Nico den Haak.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum