Hoe zie je de waarden.. (Techniek Radio/TV)

door Francesco, 18.04.2008, 09:36 (5876 dagen geleden) @ Nico den Haak

Hallo allemaal,

een grote waarde voor de koppelcondensator zal evenwel bijdragen tot een betere geluidskwaliteit, tenminste als het overige deel van de versterkerschakeling hiervoor is ingericht.
De grotere capaciteit vormt een lage impedantie voor de lage frequenties (dus de basstonen), waardoor deze minder verzwakt worden doorgelaten dan bij een kleinere condensator.
Het geluid zal dus voller klinken, maar zoals ik zei, als de terugkoppelkring zo bemeten is dat de lage tonen toch verzwakt worden, dan baat de verhoging in waarde van de koppelcondensator niet veel.
Daarom is het raadzaam gewoon dezelfde waarde te nemen als origineel, immers de ingenieurs hebben er toendertijd wel overnagedacht waarom precies die waarde, natuurlijk met het oog op een goede geluidskwaliteit.
En op dat gebied waren de Duitse radio's uit de jaren 50 toch niet de slechtste...met hun ruim bemeten uitgangstrafo's kwam de geluidskwaliteit toch al dicht in de buurt van de OTL-trappen van Philips!!

Jan veel plezier ermee, ik heb hier ook nog een mof staan (Körting Stereo Dynamic) vol beige ERO's die vervangen moeten worden, en waarvan een spoel van de FM is doorgefikt dankzij deze leuke condensatoren.
Het is een prachtig pompeus toestel van 13 kg, met 2 stuks EM 85!

[image]

Groeten,

Francesco:-P


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum