600 ohm speaker (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 19.04.2008, 17:36 (5874 dagen geleden) @ fred101

Wat is een lijntrafo, en hoe herken ik een 15Watt uitgang op zo'n ding.
Ik dacht zelf een 230V-28V trafo. Dat is 75*8 ohm = 600 ohm. (Zp=Zs*(Np/Ns)2) maar ik ben nog maar een jaar ofzo bezig met electronica en heb er geen opleiding voor,
Het uitgangs vermogen is idd laag bij die dingen. Hooguit 2 a 3 W)

Fred

De bedoelde lijntrafo´s zitten doorgaans in omroepinstallaties. Omdat daar vaak lange luidsprekerleidingen gebruikt worden en vaak grote aantallen luidsprekres, die parrallel geschakeld worden, schiet een laagohmig distributie systeem te kort. Bovendien zijn de leidingverliezen te groot in een laagohmig systeem.. Men gebruikt daarom versterkers met een zgn 100 volt uitgang (70 volt komt ook voor). De luidsprekers hebben elk een trafo aan boord, die zodanig gedimensioneerd is, dat de luidspreker precies het gevraagde vermogen krijgt. Het is te vergelijken met het lichtnet, waarbij alle apparaten geschikt zijn voor 230 volt en de weerstand daarvan bepaalt hoe groot het opgenomen vermogen is. Net als bij het lichtnet is het voldoende het vermogen van de verbruikers bij elkaar op te tellen. Het totale vermogen mag niet groter zijn dan de lichtnetgroep of in dit geval de versterker kan leveren.
Een luidspreker voor een 100V systeem met een vermogen van 15 watt heeft een impedantie van ExE/P. Dus 10000/15= 666 ohm. Als je nu een versterker zou nemen van 90 watt 100 volt en je sluit daarop zes van die luidsprekers aan, dan zul je zien dat hij precies aangepast is. De versterker wil een weerstand zien van ca 111 ohm. Die zes luidsprekers zijn dat samen ook. Dus zonder te rekenen weet je gewoon dat de versterker optimaal belast is.

Ik heb niet voor niets een 15 watt trafo genomen, omdat die een impedantie oplevert van 666 ohm, wat je ongeveer zoekt.
De trafo´s worden dus veel gebruikt en zijn goedkoop. De meeste aanbieders zoals conrad etc kunnen ze wel leveren.


In het genoemde voorbeeld zou je ook 60 luidsrekers van 1,5 watt aansluiten (voor een winkelcentrum bijv.) Als je het uitrekent is elke luidspreker ca 6,6 K ohm. De versterker is dus wederom precies aangepast. Probeer dat eens met een laagohmig systeem!! Oplossingen als serie en parrallelschakelen levert een onpraktische aansluitwijze op!!!

Henk Roovers


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum