600 ohm speaker (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 19.04.2008, 19:12 (5874 dagen geleden) @ fred101

Dank voor deze info, ik heb nooit veel met audio gedaan en ben gelijk met HF begonnen. Dus dit is leuke info. Ik heb net een mailtje gekregen van een kennis die hier blijkbaar ook mee leest en die heeft twee 800 ohm philips speakers voor me. Ik heb in rosmalen ook een audiotrafotje gekocht. Ik ga eens kijken wat die impedantie is.
Ik deed dat eerst door er een wisselspanning op te zetten en dan de secundaire spanning onbelast te meten. Dan weet ik dus de wikkelverhouding en kan ik bij 8 ohm de primaire berekenen. Maar is dat juist, moet ik dat niet met 8 ohm belast meten ?

Of is er een betere manier, bv met 1000Hz en een impedantiemeter, of de inductie meten en dan de reactantie uitrekenen, het schijnt met een scoop te kunnen. Ik vind meten namelijk een heel erg leuke bezigheid (vandaar dat ik ook gek ben op repareren en restaureren. Van de week zelfs een FT8900 gedaan, zo'n miniding vol smd troep en het is waarschijnlijk nog gelukt ook.

De eerste methode is goed. Deze geeft precies de wikkelverhouding aan. De spanningen zullen veranderen als de trafo belast wordt, ondermeer door de weerstand van het wikkeldraad. Overigens is een afwijking in impedantie van 10 tot 20 procent in buizenschakelingen nou niet direct funest.

Henk Roovers

Henk Roovers


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum