grammofoon gezocht!!! (Gezocht)

door RR1957 ⌂ @, Haarlem, 06.05.2010, 05:00 (5114 dagen geleden) @ Jorina

Hallo Jorina
Ik proef hier toch een beetje een bevlieging om zo een apparaat aan te schaffen.
Op zijn minst alleen maar de aanschaf met als doel verfraaiing van het interieur. Bij een liefhebber gaat het óók om de bijpassende muziek op de schellak platen.
Decoratie alleen kan natuurlijk en dan rijst de vraag of de weergave van het geluid wel zo belangrijk is. Het gaat immers niet om de muziek. Van oorsprong ging het juist om de muziek en werden de grammofoons zo fraai mogelijk gemaakt om niet al te veel te storen in de huiskamer en toch een pronkstuk te zijn geweest. Al in het begin (1900-1910) hadden heel wat mensen een gruwelijke hekel aan die enorme hoorn en ontstonden als alternatief de grammofoons met een ingebouwde hoorn in het meubel(tje). Uiteindelijk verdwenen de grammofoons met losse hoorn geheel uit het beeld. Vergis u niet in de grootte van de hoorn!
Je moet er maar een willen hebben staan in je kamer. En hoe kleiner de hoorn, hoe ouder het exemplaar en des te duurder in de aanschaf (over het algemeen).
Daarnaast had je toen al goedkope en dure exemplaren. Tegenwoordig kan de waarde juist andersom zijn...
We praten hier wel over een totaal tijdsbestek van 60 jaar aan geschiedenis en ontwikkeling. De schellak plaat is altijd nog de muziekdrager die het langst volgehouden heeft om de mens te plezieren met muziek weer te geven. Tot in de jaren vijftig hadden mensen nog slingergrammofoons in huis staan. Al werd het al steeds meer een uitzondering.
Wilt u er perse een met zo'n hoorn dan zijn ze gewoon niet goedkoop als u zich bij de bekende merken houdt. Er van uit gaande dat u een origineel wilt hebben. U praat dan over een exemplaar die toch al 80/90 jaar oud is. Toentertijd was er ook al kwaliteitsverschil. Alleen het materiaal van de hoorn is daar al een voorbeeld van. Wilt u er een van metaal? Of van hout? Een model met een houten hoorn kost nog een aanzienlijk bedrag, maar ze zijn het mooist en klinken het fraaist. Er zijn nog zoveel mogelijkheden dat een antwoord op uw vraag niet echt mogelijk is. Ziet u hem alleen als decor of wilt u zich ook verdiepen in de bijpassende muziek? Houdt u wel van de bijpassende muziek, overwegend klassiek? Bijpassende muziek wil zeggen die welke akoestisch is opgenomen, dus zonder elektrische microfoon (die was er vanaf 1925). Na 1925 werden grammofoons met een hoorn al helemaal niet meer gemaakt. Vocalion kwam in 1908 al met een grammofoon met ingebouwde hoorn in een meubel(tje). Dat was een specifiek Engels merk. In die tijd was muziek op de plaat zo belangrijk en kostbaar dat er bij diverse platen zelfs gratis een grammofoontje werd geleverd. Die is nu een echt verzamelaars stuk!
Ik adviseer u naar een specialist te gaan. Er zijn sowieso twee bekende winkels:
In Haarlem heb je The Gramophone Shop en in Tiel heb je De Zwarte Schijf.
Gaat u daar eens kijken.
Ook kunt u informatie inwinnen bij de vereniging De Weergever. Zij hebben een verenigingsruimte in Amsterdam Noord.
Een kwestie van Googelen.
Want wat heeft u er financieel voor over? 100 euro? 1000 euro? Voor 100 euro heb je alleen een nepper. Voor 1000 euro en meer heeft u er een met een houten hoorn. Ik praat alleen over gave en goed werkende exemplaren uiteraard.
Gaat u dus naar een specialist. Als u er geen verstand van hebt koopt u er dan geen via de bekende digitale veilingsites. Dat leidt alleen maar tot teleurstellingen. Vraag dan iemand die er verstand van heeft het voor u te doen. Maar het beste is om naar bovengenoemde winkels te gaan. Dan kunt u de grammofoons ook ZIEN.
Uw vraag klinkt een beetje als van: ik wil een auto van voor de oorlog maar weet er niets van af. Wie kan mij adviseren opdat ik er eentje kan kopen.


Vriendelijke groet en succes.
René (R)

--
Vriendelijke groet, René
[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum