grammofoon gezocht!!! (Gezocht)

door RR1957 ⌂ @, Haarlem, 06.05.2010, 06:35 (5114 dagen geleden) @ huub.jak
Bewerkt door RR1957, 06.05.2010, 06:42

Huub

Hier ben ik het helemaal niet mee eens.
Je moet de (slinger) grammofoons in hun historisch concept zien!
Zoals ik al zei praten we over een stuk geschiedenis van meer da 60 jaar.
En uiteraard zat er ook ontwikkeling in hoewel er, net als de fiets, een einde aan de mogelijkheden van ontwikkeling zat op een mechanische manier. Vooral in de jaren 0 en de jaren 10 werden de slingergrammofoons als "state of the art" gezien. Alleen al het feit dat je thuis kon luisteren naar muziek of een zanger was al een verbazend fenomeen! Men vond het geluid , gezien de technische mogelijkheden, prachtig! Het was nieuw! Nog nooit vertoond.
Ik vind het totaal onterecht om dan achteraf kritiek te uiten dat die dingen voor geen meter klinken. Je zou toch moeten weten dat je ze in hun historische context moet zien. En dat is met alles zo. Als je tegenwoordig (nu) naar de meest sublieme weergave zoekt moet je helemaal niet beginnen aan oude apparatuur en het houden bij de meest moderne state of the art. Laat dan het oude spul links liggen. Slingergrammofoons komen nog uit de tijd dat de wereld voornamelijk stil was. Electriciteit bestond er niet of nauwelijks (als we over de eerste 25 jaar praten). Gasmaatschappijen en elektriciteitsmaatschappijen streden nog om de grootste afzetmarkt, waarbij de meeste mensen nog in gasverlichting geloofden en elektriciteit heel erg gevaarlijk vonden!
De dames liepen nog in lange rokken, mochten niet stemmen en het was obsceen als ze op de fiets zaten!
De mannen liepen met kachelpijpen op hun hoofd.
En zeker ook de oude opnames van de eerste 20 jaar, daar valt niets meer aan te verbeteren. Het is zoals het was en meer kan je er niet meer van maken. Tenzij je het met moderne digitale technieken gaat verhaspelen.
Je bijdrage slaat kant noch wal door de oude grammofoons te vergelijken met LATERE totaal andere technieken en kwaliteiten.
Als je het historisch concept kunt/wil zien en er bij neemt dan waren de grammofoons een schitterend fenomeen en mooi wel de oerversie van onze huidige hobby. Zonder de uitvinding van de mechanische grammofoon geen muziek weergave en elke ander latere tijd, die van onze hobby en die van de high-end liefhebber in de huidige tijd of de iPod liefhebber in de trein.
Het is trouwens helemaal niet relevant in deze draad wat een ander er van vindt qua geluid, het gaat er om dat de starter van deze draad een fraai exemplaar zoekt (neem ik maar aan) omdat die er erg enthousiast over is als decoratie in de woonkamer.

Groet
René (R)

--
Vriendelijke groet, René
[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum