vuurdoop (Algemeen)

door Onno ⌂ @, 27.04.2008, 07:21 (6018 dagen geleden) @ johan van wijngaarden

"ratelcondensator" is de functie. Het is op zich geen bijzonder type condensator. Degelijkheid is de eis.
Je herkent hem aan de plaats waar hij zit: hij zit altijd vlak bij de gelijkrichter.
Over een van de helften van de hsp wikkeling van de voedingstrafo, of soms parallel aan de gelijkrichtbuis of seleengelijkrichter.

In moderne consumentenapparatuur (de voeding van computers, TV's, geluidspparatuur) worden nog steeds (steeds vaker) HF ontstoorcondansators gebruikt. Om de storing binnen te houden die de voeding van de computer veroorzaakt, om bijgeluiden in je geluidsinstallatie door storing van buiten te voorkomen. De eisen aan deze condansators zijn: geen brandgevaar bij langdurige belasting met een hoge (piekwaarde in de buurt van zijn max werkspanning) 50/60Hz wisselspanning (denk aan de ontploffende teerdot...), en een zeer lage kans op doorslag (ze zitten ook tussen het lichtnet en de metalen kast van je computer, als ze doorslaan, staat de kast onder spanning en dat is niet gezond). Dat vertaalt zich naar een vrij hoge DC werkspanning (veiligheidsmarge). Je herkent ze aan het feit dat de werkspanning vaak in AC volt (wisselspanning) is aangegeven,(bijv. 250V AC/630V DC, soms 250/400, de verhouding AC/DC wordt bepaald door veiligheidsoverwegingen, dit is niet de verhouding tussen effectieve en piekwaarde van een sinus die je uit je electronicalessen kent) en dat er een boel logo's van certificerende instellingen op staat (goedgekeurd door KEMA, Underwriters' Laboratories etc. op brandveiligheid en gevaar op doorslag).

Vanuit het standpunt van de elektronicus kun je als vervanging van een ratelcondensator het best zo'n modern type ontstoorcondensator nemen.
Voor een U-buizenradio kun je een standaard (zoals gebruikt in computers) type 250V AC/630V DC ontstoorcondensator gebruiken. Voor een radio met trafo moet je kijken naar de spanning op de hsp wikkeling als die niet belast is (gelijkrichter eruit), en een type nemen met minimaal die AC werkspanning.

Vanuit het standpunt van de restaurateur zijn dit natuurlijk vreselijke condensators: schijfjes, vierkante blokken. Als je een (ronde) polyester condensator hebt met een DC werkspanning van liefst 2,5 maal de maximale 50Hz wisselspanning op de plek waar je hem inzet, is dat i.h.a. wel een veilige optie.

Maar je kunt hem ook weglaten. Krijg je msischien last van een ratelbrom op bepaalde stukken in de band.

Succes!
Onno

--
Vriendelijke groeten,
Onno


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum