vuurdoop (Algemeen)

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 30.04.2008, 11:14 (6015 dagen geleden) @ johan van wijngaarden

zat in de war met anode en kathode bedoelde dus anode

maar als ik het goed begrijp gaat hij dus van pen 9 anode van de eabc80
via weerstand R27 en R31 naar pen 2 is stuurrooster van de el84

groet johan

Dat klopt Johan, op de anode van de EABC80 staat gelijkspanning (via R23). Deze gelijkspanning is nodig om de buis te laten werken. De wisselspanning wordt aangeboden op het rooster van de EABC80 en de buis versterkt deze. Op de anode staat dus zowel gelijkspanning, als de versterkte wisselspanning. Met een moeilijk woord "gesuperponeerd" genoemd.

Aangezien het stuurrooster (eerste rooster van de EL84) geen positieve spanning mag voeren ten opzichte van de kathode, moet je dus een truck toepassen om de gelijkspanning van de wisselspanning te scheiden. Dit doe je met een (koppel) condensator. Beide trappen zijn AC gekoppeld, zodat het signaal (AC) verder kan en de gelijkspanning (of eigenlijk stroom) wordt geblokkeerd.

Deze blokkering wordt ook gebruikt in de eindtrap, nu echter met een transformator. De reden hiervoor is de hoge uitgangsimpedantie van de EL84 en de lage impedantie van de luidspreker. Zou je een luidspreker met een impedantie van 6 kilo ohm hebben, dan kun je de transformator weglaten; er staan dan wel hoogspanning op de luidspreker aansluitingen. Dit kom je nog wel eens tegen bij radio's uit de jaren '20 en '30. Bij erg oude toestellen kom je in plaats van een koppelcondensator ook wel eens een transformator tegen, werkt ook, maar is duurder en de trafo moet van goede kwaliteit zijn.

Weer iets wijzer geworden?

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum