Interessante AM zender/modulator - deel 1 (Algemeen)

door Pieter Vos @, 28.04.2008, 17:32 (6053 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door Pieter Vos, 28.04.2008, 17:42

Het AM zendertje hier gepresenteerd door John Hupse bevat een zeer elegante en goed presterende modulatieschakeling. Ik herkende het schema direkt want een soortgelijke modulator heb ik ook toegepast in mijn eigen zelfbouw transistor middengolf mini zendertje.

De werking van de modulator is eenvoudig te begrijpen. Eerstens bestaat de modulator uit een verschilversterker met HF transistors. Terwijl de ene ingang (basis) via een condensator voor HF aan aarde ligt krijgt de andere ingang het HF signaal uit de draaggolf oscillator toegevoerd. Aan de twee uitgangen (de twee collectors) ontstaat dezelfde versterkte HF wisselstroom, hetzij wel in elkaars tegenfase. Men kan het signaal afnemen van slechts een van de collectors maar met een geschikte (balans) transformator ook van beide collectors.

Gewoonlijk heeft een transistor verschilversterker een gemeenschappelijke emmiter weerstand. In deze schakeling is deze weerstand vervangen door een stroombron. Op die manier is de totaal stroom door het verschilversterker transistorpaar te moduleren met een andere wisselspanning. Op deze manier verkrijgt men een heel doeltreffende manier van het vermenigvuldigen van twee wisselstromen. Dit maakt de schakeling geschikt als amplitude modulator.

Dit type modulator had ik ontdekt door te kijken naar het inwendige schema van zogenaamde operationele transconductatie versterker IC’s. Anders dan gebruikelijke op-amps hebben deze OTA’s een relatief hoge uitgangsweerstand. Ook is hun maximale uitgangsstroom instelbaar met een bepaalde ingangsstroom.

Ik wist dat OTA’s gebruikt worden voor de vermenigvuldiging van twee analoge signalen en ook goed bruikbaar zouden zijn als amplitude modulator. En inderdaad, de ingang van van de OTA type CA3080 bestaat uit een verschil versterker aan emmitter zijde gevoed door een stroombron. Ik had nog een CA3080 liggen en daarmee heb ik heb ik een proef modulator gebouwd. Het resultaat daarvan was heel goed, zowel zichtbaar op de oscilloscoop als hoorbaar op een AM radio. Zie voor de schakeling het volgende schema:

[image]

Omdat mijn bericht totaal meer dan 5000 tekens bevat moet het in twee keer verstuurd worden Zo meteen volgt deel 2

Met vriendelijke groet, Pieter.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum