Interessante AM zender/modulator Deel 2 (Algemeen)

door Pieter Vos @, 28.04.2008, 17:37 (6017 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door Pieter Vos, 28.04.2008, 17:43

Hierbij deel twee van mijn bericht

Maar nu houd ik niet zo van IC’s. Soms zijn die dingen erg lastig te verkrijgen. En nu ik het inwendige schema ook ken, waarom dan niet mijn zendertje helemaal opgebouwd met losse transistors. Zodoende kwam ik op het complete schema van mijn transistor MG zendertje. (schema zie hieronder). Het gebruik van germanium transistors, ligt er vooral aan dat ik er de nodige nog had liggen. Moderne silicium types zullen vast ook goed werken, ook in de HF verschilversterker.

[image]

De HF verschilversterker (met twee germanium PNP HF transistors) wordt aan emmitterzijde gevoed door een stroombron met een PNP LF germanium transistor. Deze krijgt op zijn beurt weer signaal van een NPN silicium transistor. Deze eerste audio transistor heeft een RC combinatie in diens emmitter waarmee de LF versterking vanaf ca. 1000 Hz omhoog gaat indien ingeschakeld. Deze pre-emphasis is voor extra versterking van de hogere audio frequenties. Dit ter compensatie van de verzwakking van de hoge tonen die vooral optreedt in radio’s met een middenfrequent versterker met een smalle doorlaat bandbreedte.

Natuurlijk wil ik met mijn zendertje op de hele middengolf kunnen afstemmen. Daarom heb ik zowel in de draaggolf oscillator als in de antenne kring spoelen en een (dubbele) afstem condensator toegepast. De antenne uitgangskring heeft een AMROH 402 spoel waarop ik beide collectors van de HF verschilversterker heb aagesloten, uiteraard daarbij rekening houdend met de tegenfase van beide HF collectorstromen.

Voor de oscillator heb ik een sloopspoeltje gebruikt uit een defecte Philips transistor radio. De germanium HF transistor komt uit dezelfde radio. Ik weet niet meer het typenummer van die sloop radio maar het was er een met MG en LG en zo een grote ronde afstemknop die tevens de afstemschaal was. Waarschijnlijk een radio van omstreeks 1960. Het spoeltje is de oscillatorspoel uit deze sloopradio. Ik had het geluk dat bij het weglaten van de padding condensator en het gebruik van een 500 pF afstem condensator het frequentiebereik van de oscillator precies overeen komt met de middengolf band.

Ook mijn geheel met losse transistors opgebouwde MG zendertje geeft prima resultaten, zowel in het beeld op de oscilloscoop als hoorbaar. En dat ook bij 100% modulatie. Bovendien vraagt de zender maar heel weining voeding en is direct aan te sluiten op de lijnuitgang van een audiobron. Het bereik van het zendertje is met ca. drie meter antenne draad in mijn geval door het hele huis heen. Maar buiten ca. 15 meter verderop is het signaal al bijna niet meer op te vangen.

Voor de lezer is het heel goed mogelijk variaties naar eigen inzicht aan te brengen in het zender ontwerp. Zoals genoemd, de schakeling zal vast ook goed werken met alleen silicium transistors. Ook kan men de oscillator vervangen door een digitale schakeling met een vast 9kHz frequentieraster en de antenne uitgang kring met een vast (PI) filter. Zie daartoe de ontwerpen van Otto Tuil.

Het is zelfs mogelijk om er geheel een buizenschakeling van te maken. Omdat er effectief twee buizen in serie zullen staan lijkt een hoge totale voedingsspanning (min.250 volt) vereist. Bovendien is het dan wenselijk de gloeidraden van de twee buizen in de HF verschil versterker te voeden met een aparte gloeispanning omdat de kathoden van die buizen ca. de helft van de voedingsspanning zullen hebben.

Met vriendelijke groet, Pieter.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum