Vermogens van de welbekende rode Philips weerstanden (Algemeen)

door Pieter Vos @, 08.05.2008, 07:02 (6007 dagen geleden) @ Paul Brouwer
Bewerkt door Pieter Vos, 08.05.2008, 07:34

Hallo allemaal,

Dit is een vraag die mij al een tijdje bezig houdt, maar waar ik het antwoord maar niet op kan vinden.

De welbekende rode weerstanden van ± 4MM dikte zijn veelal in 3 lengtes gebruikt; ± 1CM, ± 2CM en ± 4CM

Bij de teerdotten is vaak aan de omvang al te zien om welke werkspanning het bij deze C gaat.
Zou dat met deze weerstanden qua vermogen ook niet het geval kunnen zijn? B.v. 0,5, 1 en 2 watt.

Groet,
Paul

Hallo Paul

Ik heb eens gekeken naar de onderdelen lijst van jaren 40 philips radio's zoals de BX560 en de BX660. Daar staat inderdaad niets over de vermogenswaarde van de rode weerstanden.

Daarentegen de onderdelen lijst en documentatie van bijvoorbeeld de Erres KY466 is een stuk informatiever: als je de weerstanden uit de onderdelen lijst vergelijkt met de bedrading tekening dan moet je wel concluderen dat de vermogenswaarde van de weerstand inderdaad samenhangt met de lengte: 1cm: 0,25 watt, 2cm: 0,5 watt en 4cm lang: 1 watt. Tevens zul je zien dat hoge weerstandswaarden (1Mohm en groter) vaak zijn uitgevoerd in de 4cm/1watt versie. Dit is niet omdat er werkelijk zoveel warmte daar wordt geproduceerd maar omdat ze waarschijnlijk over de tijd gezien stabieler en betrouwbaarder in weerstandswaarde zijn.

Ook als men bijvoorbeeld oude jaren 60 buizen sloop televisie bekijkt, ziet men daar vaak voor hoge weerstandswaarden ook fysiek fors uitgevoerde weerstanden (1 of 2 watt typen) naar ik aanneem wederom om reden van grotere betrouwbaarheid en stabiliteit van hun weestandswaarde.

Pieter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum