Oog BX560A reageert nauwelijks (Algemeen)

door Pieter Vos @, 08.05.2008, 16:49 (6007 dagen geleden) @ Paul Brouwer

In een BX560A reageerde die EM nauwelijks en heb die spanningen gemeten en de weerstanden doorgemeten.

Groet,
Paul

Hallo Paul,

Nu beschik ik over zelfs twee BX560A's. Bij de ene reageert het oog een stuk beter dan bij de andere. De eerstgenoemde is bovendien gevoeliger, dwz zonder ingestoken antenne draad hoor je al meer zenders dan op de andere BX560. Omdat het gevoeligheids verschil geldt voor LG, MG en KG denk ik dat het ligt aan de midden frequent versterking. Om wat betreft de afregeling kosten te sparen heeft Philips helaast in de BX560 van die akelige niet afstembare mf filters gezet.

Bij de ongevoelige BX560 heb ik toen van de eerste twee mf kringen de condensators (102pF) los gehaald en vervangen door twee keer 82pf met parallel daaraan een 30 pF trimmer. Het detector mf filter heb ik niet gewijzigd. Na de juist geplaatste mf trimmers afgeregeld te hebben werd de radio een flink stuk gevoeliger en het oog doet ook iets meer. Maar mijn andere BX560 wint het echter nog steeds. Bij de ongevoelige BX560 heb ik ook nog zitten meten aan R's en C's aan het stuur rooster van de EM4 maar dat was allemaal ok.

Dus het was vroeger een zaak van geluk hebben, of je kreeg bij de radio winkel een gevoelige BX560 waar de vaste mf toevallig goed op elkaar afgestemd stond, of je had minder geluk. Bij Philips zal men wel geredeneerd hebben: we maken de radio goedkoper met die vast ingestelde mf filters en zetten er ter compensatie wel een EF 22 RF voorversterker in de BX560A. Op een gegeven moment zijn ze gelukkig toch van hun dwaling afgestapt en zie je in de Philips radio's altijd afstembare mf filters.

Pieter.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum