mededeling en vraag over philips 245b autoradio (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 09.10.2010, 07:25 (5160 dagen geleden) @ kris

Het resistieve deel van de belasting rijdt dus over de statische curve, het reactieve (waaronder het te dempen signaal) over de dynamische curve. Het geluid dat uit de luidspreker komt is altijd "resistief", het gaat om een reëel opgewekt vermogen, vandaar de berekening naar de statische karakteristiek die tevens een maximale energieoutput verzekerd. Zoverre zijn we het meer dan eens.

Klopt.

Maar om een betere onderdukking van de reactieve component te verzekeren dacht ik dat het beter was om de weerstand wat hoger te kiezen dan die die er het maximaal vermogen uithaalt. Tegenkoppelen bewerkstelligt dit uiteraard ook, de uitgansweerstand wordt virtueel verlaagt ten koste van de versterking.

Wanneer je de optimale aanpassingsweerstand hoger kiest dan zal de dempingsfaktor lager worden, dat is correct. Maar dat leidt al snel tot een ontoelaatbaar vermogensverlies, daarom doet men dit niet (wel in sommige Hi-End versterkers *)

Even een voorbeeldje, voor de Philips 245B hebben we al uitgerekend dat de dempingsfaktor 0,14 is. Dat betekent dat er in feite geen elektrische demping is. De indertijd toegepaste luidsprekers hebben dat ook niet nodig (stug opgehangen conus plus strak aangebrachte stofhoes). Pas bij een dempingsfactor boven de 1 kan je spreken van "elektrische demping", moderne speakers hebben soms behoefte aan een faktor rond de 10. Meer demping helpt meestal niet, de weerstand van de trafowikkeling en van de luidsprekerbedrading gaat dan immers een rol spelen.

Stel dat je een moderne luidspreker aansluit op de 245B en dat je deze wenst te dempen met een dempingsfactor 3 door de aanpassingsweerstand te verhogen. De aanpassingsweerstand wordt dan gelijk aan de inwendige weerstand van de eindbuis maal 3, dus 48 x 3 = 144 Kohm. Het uitgangsvermogen wordt dan Ve x Ve : Ro = 47 mWatt. Dat is helaas onvoldoende voor een autoradio.

Wanneer je een hogere dempingsfaktor wenst kan je dit het beste bereiken door spanningstegenkoppeling toe te passen. Dat kost je in dit voorbeeld wel een extra versterkertrap met een versterking die gelijk is aan 3 : 0,14 = 22x. Maar het uitgangsvermogen blijft daarmee op peil.

* in sommige moderne Hi-End buizenversterkers gebruikt men een eindtriode in combinatie met een verhoogde aanpassingsimpedantie. Het resultaat hiervan is dat je b.v. uit een 40 Watt eindbuis een uitgangsvermogen haalt van ongeveer 1 Watt, bij een dempingsfactor rond de 7. Men doet dit eigenlijk alleen om geen tegenkoppeling te hoeven toepassen. Maar wat hier wordt vergeten is dat zo'n triode eindbuis inwendig al flink is tegengekoppeld, juist hieraan ontleent deze schakeling haar specifieke eigenschappen.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum