Brom op middengolf Blaupunk Stockholm (Algemeen)

door soundman2 @, Wouw, 12.05.2008, 18:01 (6003 dagen geleden) @ ruud

Het is mij niet duidelijk welke storing in de ontvangst een gelijkrichtcircuit oplevert, behalve de 50/100Hz brom die er met elco's (e.d.) uitgehaald wordt. Ik kan me daarbij geen functie voor de ratel C voorstellen.

Alleen bij schakelende voedingen kan de aanwezigheid van ratel C's wat doen, maar die komen we (gelukkig) weinig tegen bij oude radioos.

Overigens zoek ik nog een ratel C om de storing van de dynamo in mijn auto bij de auto-radio te onderdrukken.

Ik dacht dat ik dat in het oude forum wel eens uitgelegd heb, maar dan zou ik het op moeten zoeken. De gelijkrichter kun je gewoon zien als een synchrone dubbelpolige schakelaar, die de aan de elco´s onttrokken lading weer bijvult Dat gebeurt op de toppen van de sinus, omdat de elco´s maar gedeeltelijk ontladen worden tijdens normaal bedrijf. De gelijkrichter is in geleiding vrij laagohmig en de laadstromen kunnen vrij hoog zijn, in elk geval pulserend. Om de schakelflanken wat te dempen worden soms condensatoren over de gelijkrichters geplaatst. Bij gelijkrichters met halfgeleider diodes is dat bijna standaard. Het zijn die schakelflanken, die de storing op am kunnen veroorzaken.

Henk Roovers


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum