Brom op middengolf Blaupunk Stockholm (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 12.05.2008, 18:30 (6003 dagen geleden) @ ruud

Alleen bij schakelende voedingen kan de aanwezigheid van ratel C's wat doen, maar die komen we (gelukkig) weinig tegen bij oude radioos.

Dat is een misverstand. Bij oude radio's zonder statisch scherm in de netvoeding (dus b.v. bij alle U-toestellen) kan modulatiebrom ontstaan omdat het antennesignaal door de gelijkrichtbuis wordt meegeschakeld. Het antennestroompje loopt immers via de antenne en de antennespoel naar de "aarde". De gemakkelijkste route gaat meestal via de gelijkrichter, de nettrafo, het netsnoer en het lichtnet. De impedantie van de genoemde stroompaden is constant, behalve die van de gelijkrichter.

Je kan deze vorm van brom voorkomen door het radiochassis deugdelijk te aarden. De ervaring leert echter dat de meeste gebruikers deze moeite niet nemen. Vandaar dat de toestelfabrikant indertijd 1 of 2 ratelcondensatoren monteerde die de voeding voor h.f. signalen kortsluit.

Het ratelende geluid dat bij het afstemmen op een zender ontstaat door het schakelen van de gelijkrichter heeft de ratelcondensator zijn bijnaam gegeven. Voor de goede orde, de condensator veroorzaakt zelf geen ratel, maar onderdrukt deze juist.

Daarnaast helpt de ratelcondensator ook nog bij het onderdrukken van storingen die via het lichtnet binnenkomen, en dat is tegenwoordig mooi meegenomen.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum