21TX103a beeldbuis stuk? (Algemeen)

door Gert Wouters, 12.05.2008, 19:29 (6003 dagen geleden)

Hallo,

Ben intussen eens aan dit projectje begonnen. Even een korte briefing... Dit toestel heeft (zoals ik eerder al eens vertelde) 40 jaar op een zolder stil gestaan. Na alle nodige tralala dat je in zo'n geval moet ondernemen voor hem op de 220V aan te sluiten gedaan te hebben alle teerknollen ineens maar vervangen. Geen één of geen enkele zag er nog uit, zodus voor dat uurtje werk en anders moest het ooit toch sowiso gebeuren. Nog twee afvlakelco's losgemaakt en nieuwe exemplaren op aangesloten, want de oude werden roodgloeiend en door ontploffingsgevaar heb ik het zekere maar voor het onzekere genomen.

Intussen is er beeld (vrij donker en natuurlijk negatief beeld) indien ik de systeemschakelaar op 625B, of 819B, of 819F zet. Als je de knop dan naar europese lijnen draait is het scherm wit (weer vrij donker).
Ben dus het schema gaan volgen en daaruit blijkt dat SK6a en SK7 bij Europese lijnen het beeld gans anders laten lopen als met al die andere systemen. Dus ga ik meten met mijn scoop: Aan pen 2 van B12(PL83) is er beeld. Aan pin 7 is er iets te zien, maar met heel veel verbeelding, TENZIJ je de systeemschakelaar op belgische of franse lijnen zet. Maar ok, geen belasting enz. Pen 3 van B12 ligt ook volgens schema, in mijn geval 4,8V en heel het kringetje waar je het contrast mee regelt is ook ok. Zelfs de buis PL83 is inorde. Uiteraard is de anodespanning van B12 ook ok (ietsje hoger als opgegeven, ze meet iets van een 182V). Dus ging ik verder op onderzoek en blijkt dat aan de kathode van de beeldbuis ipv de opgegeven 100V DC daar 0,0V DC staat en zelfs het beetje "rommelsignaal" dat uit B12 kwam is aan die kathodepen totaal verdwenen. Enkel een merkwaardige sinus verschijnt op mijn scoop. Later bleek die op 50hz frequentie te liggen. Als ik nu het toestel uitschakelde en van pin 11 naar massa meet, heb ik iets van een 11 ohm. Beeldbuisvoet los en het meet oneindig. Nu die 50hz rommel op de kathode indachtig meet ik eens tussen de kathode en gloeidraadaansluiting en dit geeft een 4 ohm als resultaat. Kan dat eventueel wijzen op een kathode-gloeidraad sluiting en dit ervoor zorgen dat ik op europese lijnen geen beeld meer heb? Zo ja, is dit op te lossen zonder de buis te regenereren (heb zo geen socket voor mijn regenerator), of is die beeldbuis definitief naar de eeuwige jachtvelden?

Bedankt voor het meedenken, hopelijk kent er iemand de oplossing voor mn probleem.
Gert


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum