21TX103a beeldbuis stuk? (Algemeen)

door ruud, 13.05.2008, 10:04 (6002 dagen geleden) @ Gert Wouters

Je conclusie is juist, er is een probleem in de beeldbuis.
En het is sluiting tussen gloeidraad en kathode, waardoor er geen spanning op de kathode te krijgen is.
Maar ook geen beeld in de stand E (CCIR), want dan wordt het beeld aan de kathode van de BB gevoerd. In de stand B of F, bij pos modulatie, wordt het signaal van de PL 83 aan het 1e rooster van de beeldbuis gevoerd, daarom zie je in die stand wel beeld (maar negatief natuurlijk).
Verder zoeken heeft geen zin.

Reparatie, meest voor de hand liggend is voorzichtig kloppen tegen de hals van de beeldbuis, koppel de kathode van de BB los en nu kan je de weertsnd gloeidraad - kathode meten, terwijl het toestel aan staat. SCHAKEL DE HOOGSPANNING UIT door de afbuigplug los te trekken (of scherm rooster R van lijneindbuis los te solderen.
terwijl je klopt, voorzichtig, zie je de weerstand kathode - gloeidraad veranderen als het goed is. Met wat geluk wordt deze oneindig. Sluit alles weer aan en kijk of je beeld hebt (en er spaaning op de kathode staat).
Andere optie is inderdaad de geladen elco bij uitgeschakelde TV tegen de aansluiting gloeidraad - kathode "petsen", dus kort aanraken met vonkoverslag. Meet daarna de R gloei-K op in koude toestand, is deze goed dan aanzetten en kijken wat er gebeurd.

Wat zeker helpt is het aparte trafootje voor de gloeidraad BB. Hoe er rekening mee dat er op de secundair vd trafo 200 V staat (in E-stand).
Je kan de oorspronkelijke aansluitingen gloeidraad BB gewoon doorverbinden, die 6,3 V tov 220 V maakt niets uit.
Als alternatief hiervan kan je ook een paar wikkelingen goed geisoleerd draad om de lijntrafo aanleggen en die gebruiken als voeding gloeidraad. Meet wel de gloeispanning op, mag iets hoger zijn dan 6 V (tot 9 V) maar niet meer, en zeker niet minder.

Succes.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum