uitgangssmoorspoel 830C (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 19.12.2010, 09:44 (5089 dagen geleden) @ Sieme
Bewerkt door soundman2, 19.12.2010, 09:52

:OK: = bronvermelding??
Sieme

Tja, daar vraag je wat. Elk goed natuurkundeboek, maar zeker leerboeken over algemene elektronica geven daarop het antwoord. Je leert daar hoe een ideaal onderdeel werkt en daarna komt de werking in de praktijk aan bod. Voor iemand die niet rechtstreeks ontwerpt, is het in ieder geval goed om te weten dat een spoel een weerstand vormt voor wisselstroom en gelijkstroom ongehinderd door laat (Dat is dus het ideaal.)
De tegenpool is dan weer een condensator, die in principe gelijkspanning blokkeert en wisselstroom ongehinderd doorlaat. Ook in eenvoudige boeken (wat heet eenvoudig) zoals die van Aisberg wordt dit fenomeen uit de doeken gedaan. Kennis van die onderdelen is essentieel in de elektronica, zoals radio's.
Een serie of parallelschakeling van een spoel en een condensator is een heel speciaal fenomeen. Daarmee kun je afgestemde kringen maken en is het mogelijk om wisselstromen of spanningen van een bepaalde frequentie, te scheiden uit een veelheid van die signalen.
Een paar voorbeelden in een radio:
De antennekring
de oscillator in een superheterodyne
een middenfrequent bandfilter.
Dit zijn vrijwel altijd parallel kringen.
Seriekringen komen ook voor, als zuigkring om bepaalde frequenties kort te sluiten.
Ook in luidsprekerfilters zitten vaak seriekringen.

Eerder gaf ik in deze thread al aan dat repareren een vak is. Dat gelde trouwens voor de hele elektronica. Het vergt toch wel een paar jaar scholing, voor aleer iemand zich elektronicus kan noemen. Bijzonder daarbij is volgens mij, dat je ook feeling voor het vak moet hebben. Persoonlijk heb ik te maken gehad met ontwerpers op HBO niveau, Ze hadden het vak wel geleerd, maar misten toch dat extra gen, die ze nodig hebben om wat speciaals van de schakeling te maken. Ver gelijk het maar met een dokter. Er zijn er die voor alles het doel hebben een patiënt beter te maken. Tijd en geld komen daar op het tweede plan. Als ze iets niet weten of vertrouwen, wordt er weer in de literatuur gedoken, m.a.w. niets is te veel. Helaas is dat niet in alle gevallen zo.


Soundman2


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum