uitgangssmoorspoel 830C (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 19.12.2010, 12:36 (5089 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Verwarring ontstaat hier wellicht omdat in veel schakelingen de niet-ideale eigenschappen van een smoorspoel als onderdeel van het ontwerp worden gebruikt. Zie bijvoorbeeld de smoorspoel in de voeding die ook voor een spanningsverlies zorgt.

Je doet hier voorkomen alsof een bijkomstigheid van de spoel in het ontwerp gebruikt wordt, maar dat is niet het geval. De ontwerper zou een spoel willen met een heel grote zelfinductie en een gelijkstroomweerstand van nul ohm. Zo'n spoel is nauwelijks te maken. Gelijkstroomweerstand is niet te voorkomen, omdat er nu eenmaal koperdraad gebruikt wordt en dat heeft een bepaalde weerstand. Je kunt niet onbeperkt de draaddikte opvoeren, bovendien, wat is een redelijk spanningsverlies, zeker in het geval er een anode van een penthode gevoed wordt.
Een zeer grote zelfinductie is ook wel te maken, maar ook hier spelen allerlei praktische zaken weer een rol. Maar als je bedenkt, wat de laagst weer te geven frequentie is, dan wordt de zelfinductie zo berekend, dat het signaal zo'n 30% procent gedaald is, M.a.w. je hoeft geen ideale zelfinductie te maken.
In deze draad worden beide eigenschappen van de spoel gebruikt.
Een lage weerstand voor DC om de buis in elk geval te laten werken, gecombineerd met een hoge weerstand om zoveel mogelijk energie naar de luidspreker te laten gaan (de grootste energieoverdracht vindt plaats wanneer de inwendige weerstand van de bron gelijk is aan die van de belasting ) Er was in die tijd eigenlijk maar een onderdeel dat die taak prima kon uitvoeren, de spoel.
Tegenwoordig is een onderdeeltje meer of minder geen probleem meer en en vergelijkbare schakeling zou thans uitgevoerd kunnen worden met een stroombron, In vroeger tijden betekende dat een flinke verhoging van de voedingsspanning en een extra buis,


Soundman2


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum