BX250U- geen ontvangst (Techniek Radio/TV)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 28.05.2008, 22:04 (5820 dagen geleden) @ Francesco

ik ben vandaag begonnen aan mijn BX250U.
Ik heb hierin 5 belangrijke teercondensatoren vervangen door replica's, die ik van de middag gegoten heb.

Toen alles klaar was, radio opgestart, echter geen geluid.

Veel voorkomend zijn foutjes bij het opnieuw monteren van vervangende onderdelen. Zat die draad nu op dit punt of op die ernaast?

Het triodegedeelte van de UCH41 bleek ook te oscilleren, maar ik weet verder niet op welke frequentie, ik heb rap met de scoop gekeken óf de triode wel oscilleerde.

Als de tijdbasis van de scoop een frequentie kan genereren die hoog genoeg is, kan je het aantal sinussen per schaaleenheid tellen en weet je de frequentie (ongeveer).

Trouwens, de kwaliteit van de ontvangst is niet slecht, neen, er is zelfs helemaal niks te horen!
Volgens mij ligt het aan de detector, maar dat zal ik morgen uitzoeken.
Ik dacht aan het volgende: over de spoel waar de HF-spanning normaal over komt te staan, met de meetzender een gemoduleerd signaal (455 kHz, met 400 Hz) toevoegen, dan moet dit signaal toch bij correcte werking van de detector uit de luidspreker te horen zijn?

Je hebt de beschikking over een scoop en een meetzender. Een mooiere manier om daarmee de storing op te sporen is er niet.
Injecteer een middenfrequentsignaal via een condensator van 1nF op het eerste rooster van de U(C)H41. Volgens de documentatie is de MF 452kHz, maar een afwijking van 3kHz zal voor de meting weinig uitmaken.
Met de scoop volg je nu het signaal door de hele keten tot aan de detector. Dus op de anode van de U(C)H41, het stuurrooster van de MF-buis, anode van de MF-buis, detectorkring.
Na de detector (als het tot zover goed is) moet je het LF-signaal kunnen volgen vanaf R24 via de golfbereikschakelaar naar de LF-voorversterker. Dat die laatste goed is had je al geconstateerd met je MP3 ding.

Nog even mijn stokpaardje van stal halen :-P
Omdat meetinstrumenten meestal geaard (moeten) zijn, wordt de (schijn)veiligheid van een scheidingstransformator teniet gedaan. Tussen het geaarde meetinstrument en de andere pool van de scheidingstrafo staat de volle netspanning. En de aardlekschakelaar ziet er niets van als er wat fout gaat.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum