BX250U- nog een stap dichterbij! (Techniek Radio/TV)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 30.05.2008, 14:00 (5819 dagen geleden) @ Francesco

In het schema gaan neuzen, en direct op g1 van de UCH 42 hangt de eerste sectie van de Varco, parallel aan de correctietrimmer C5.

Even aangeduid hoever de trimmer ingedraaid stond, dan het kopje erafgedraaid, en tijdens het terug opdraaien hoorde ik lichtjes een zender doorkomen!
Afgestemd met de schaal en ondertussen aan de trimmer gedraaid en weliswaar ontvangst op enkele sterke MG en KG zenders!

Voor KG heb je altijd een externe (draad)antenne nodig. Alleen de MG en LG werken via de ferrietantenne. Laat je daardoor niet op het verkeerde been zetten.

Echter, de banden lijken nog een beetje te "leeg" om te zeggen dat het toestel goed werkt.
Blijkbaar schort er nog iets aan de gevoeligheid van het toestel...

Als de trimcondensator in het antennecircuit al zover verlopen lijkt dat de ontvanger niets meer ontvangt, zou ditzelfde aan de hand kunnen zijn met de spoelen in de antennekring.
De antennespoelen van MG en LG zitten op de ferrietstaaf. Je stemt deze af door ze over de staaf heen en weer te schuiven. Als je dit met je vingers doet krijg je te maken met het "handeffect". Je hebt een prachtig maximum gevonden maar als je de spoel loslaat zakt de gevoeligheid weer in elkaar. Daarom moet je die spoelen verschuiven met een houten of plastic voorwerp.
De KG-spoel zit gewoonlijk in een busje en wordt afgestemd met een draaibaar kerntje.

Trimcondensatoren regel je af op de hoogste frequentie van de band en spoelen regel je af op de laagste frequentie van de band.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum