Buizen basics (Techniek Radio/TV)

door Thomas, 29.05.2008, 08:46 (5820 dagen geleden) @ Laurens

Hee Laurens, ik dacht wel dat ik jou hier tegen zou komen :) Dank voor de uitgebreide info, ik weet nu in elk geval dat ik me geen zorgen hoef te maken over de verschillen in gloeilicht bij de buisjes. Ik dacht namelijk al dat een minder fel gloeiende buis versleten zou zijn, dit blijkt dus niet het geval. Ook een geruststelling dat de brandplekken in de EL86 geen total loss verklaring zijn, ze blijven er voorlopig in elk geval in tijdens het testen, opknappen en natuurlijk het uiteindelijke luisteren. Mischien op termijn eens een nieuw stel erin om het kennelijk enorme verschil tussen oude en nieuwe buizen te beluisteren. Het is mijn doel om deze AG9014 uiteindelijk helemaal in orde te hebben en gaandeweg dit proces een hoop te leren.

Jij zegt dat je veel elko's ziet in dit versterkertje, dat zijn waarschijnlijk die kathode-elko's waar je het over hebt? Ze zien er redelijk robuust en onaangetast uit maar dat uitdrogen zie je niet aan de buitenkant. Ook die zal ik vervangen. Overigens heb ik ook het advies gekregen om de ontkoppelcondensatoren te vervangen, is dat de functie van die teerknollen? Dan gaan ze er dus sowieso uit en worden vervangen door nieuwe. Even onderstaande foto van Gijs (Oudio) erbij gepakt:

[image]

In de foto zie je een aantal redelijk grote, langwerpige gele condensatoren, zijn dat de mosterd exemplaren? die zijn bij mij dus in Teerknoluitvoering, inclusief die ene in het voedingsgedeelte, vlak langs het metale scheidingsschotje. Omdat ze kennelijk erg instabiel zijn, wil ik ze bij voorbaat vervangen.

Verder neem ik ook het advies van John ten harte, ik had op zijn site het mooie verslag over de 9014 al gelezen. Die hoogohmige weerstanden (1M ohm) zal ik ook opzoeken en meten en indien nodig vervangen.

Nou, daarmee moet het allemaal wel lukken denk ik toch? Heel erg bedankt voor de input en ach, als ik vragen heb dan meld ik het vanzelf weer :)

Grt!

Thomas


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum