Buizen basics (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 29.05.2008, 17:07 (5819 dagen geleden) @ Thomas

composiet weerstanden

Dit woord slaat op de constructie van de weerstand, ze bestaan uit een holle huls van isolatiemateriaal waarin een mengsel (composiet) van koolstof en hars is geperst. Het gaat hier om half-watt weerstandjes.

papiercondensatoren

Dit slaat eveneens op de constructie, het gaat om rolcondensatoren die bestaan uit opgerolde stroken aluminiumfolie die van elkaar gescheiden worden door stroken papier. Dit papier neemt op den duur vocht op waardoor het onderdeel (elektrisch) gaat lekken. Bij Philips werden papiercondensatoren meestal voorzien van een buitenmantel die bestaat uit teer, maar wanneer een ander merk is gemonteerd kan dit een kartonnen koker zijn die al dan niet met was is geimpregneerd.

documentatie

In het principeschema van de versterker zie je, net als bij de MFB docs, bovenin drie balken met nummers, voorafgegaan door de letters S, C en R. Dit zijn de onderdeelnummers van resp. de spoelen, condensatoren en weerstanden. Wanneer je b.v. zoekt naar C11 kies je de balk gemerkt C, je zoekt hierin naar de 11 en gaat dan met je vinger loodrecht naar beneden tot je C11 aantreft. Je ziet nu direct dat deze C11 pen 6 van buis 1 verbindt met pen 5 van schakelaar 12. Dit vergemakkelijkt het vinden van zo'n onderdeel.

De onderdelen zijn bij dit soort versterkers in lagen gemonteerd, vandaar dat de bedradingstekeningen nogal chaotisch overkomen. Ik gebruik zelf om deze reden meestal alleen het schema.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum