na 30sec rokende EL84 Philips bx533A 50 (Techniek Radio/TV)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 15.06.2011, 01:57 (4706 dagen geleden) @ Jaap B

Als het chassis wordt gebruikt om de nul-potentiaal te verspreiden is het toch wel raadzaam om na tientallen jaren de overgangsweerstand te verlagen met een druppeltje contactspray. Schroefje lossen, zo min mogelijk spray aanbrengen en weer vastzetten. Overtollige vloeistof verwijderen anders gaat het toestel zo stinken bij gebruik ;)

Om een beter contact tussen schroefkoppen en moeren en het chassis te krijgen lijkt een kartel- of tandveerringetje mij effectiever.

Mijn opmerking ging met name over de wijdverbreide misvatting dat contactspray een wondermiddel is. "Even flink spuiten en alle problemen zijn opgelost".
Contactspray is een schoonmaakmiddel, niets meer. Men spuit over het algemeen ook geen afwasmiddel over de vuile koffiekopjes en zet ze daarna voor een volgend gebruik weer in kast, of sprenkelt een hoeveelheid Ajax over de keukenvloer en constateert tevreden dat de vloer weer schoon is.

Op teerknollen laat ik altijd een druppeltje contactspray vloeien om het door uitdroging verharde teer wat elastischer te maken. Zuiver preventief onderhoud :) Heeft iemand hier ervaring mee?

Geen ervaring mee, maar het lijkt mij al te laat om zo'n actie te ondernemen. Na 60 jaar is het inwendige van de teerknol al zover verslechterd dat 'preventief onderhoud' nauwelijks een bijdrage aan een langere levensduur zal zijn.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum