na 30sec rokende EL84 Philips bx533A 50 (Techniek Radio/TV)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 16.06.2011, 07:48 (4705 dagen geleden) @ henkk

Als die "electrical cleanig spray" de soort is voor schakelkasten,dus met olie
dan kan je de radio beter meteen in de afvalbak flikkeren,dan is er geen redden
meer aan :-(.
Deze olie geeft allerlei lekweerstanden in de schakelaars en buisvoeten waardoor
pogingen om de radio spelend te krijgen alleen tot frustratie leiden.
(Volgende radio beter :-) .)

Het kan meevallen. Als je weet waar je mee bezig bent.

Jaren geleden kreeg ik een radio - toevallig ook een BX533A - die van binnen dik onder het stof zat. Om het kraken van schakelaars en potmeters te verhelpen had een vorige eigenaar het chassis van onder en van boven letterlijk verzopen in de contactspray. Toen ik onder het chassis keek drong de vergelijking met de grotten van Han(B) zich op. Dikke zwarte slierten waar de druppels troep (= contactspray) in glinsterden als waren het stalactieten. Normaal schoonmaken was hier kansloos.

Ik heb het chassis uitgekast en ingespoten met een sterk vetoplossend reinigingsmiddel. Een tijd laten inwerken en toen het chassis onder de douche afgespoeld.
Daarna een uur of twaalf in de heteluchtoven met de thermostaat op 50 graden. Toen de boel gedroogd was alle draaiende en schuivende delen licht ingevet en daarna hoefde ik alleen maar een paar teerknollen te vervangen om de radio spelend te krijgen.

Het is natuurlijk geen vast gegeven dat zo'n rigoureus middel in alle gevallen goed afloopt, maar weggooien kan altijd nog.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum