Ra ra hoe kan dit...... (Algemeen)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 01.06.2008, 07:23 (5817 dagen geleden) @ Paul Brouwer
Bewerkt door Hans Op den Camp, 01.06.2008, 08:08

Hallo Paul, deze klacht komt mij absoluut niet onbekend voor. Sterker nog, bij een varco uit de oorlogsjaren mag je van geluk spreken als hij over het volledige afstemgebied van 180 graden kraakvrij is.
Kraken (en de afwezigheid van zenders) betekent toch dat de draaibare lamellen in contact komen met de vaste. Vooral de aluminium exemplaren uit de laatste oorlogsjaren zijn berucht :EVL:
Mijn eigen 208U uit 1945 bijvoorbeeld ontving nog maar één zender. Met engelen-geduld en een set voelerlintjes heb ik hem toch voor 90% weer in orde gekregen:

[image]

Dus: de varco helemaal indraaien en een voelerlintje van 0,2 mm tussen alle lamellen steken tot het ultieme resultaat bereikt is. Helaas kom je erg slecht bij het onderste gedeelte omdat die twee spoelbussen vervelend in de weg staan.
Varco's met messing lamellen zijn minder kwetsbaar maar dat materiaal werd destijds voor andere doeleinden gebruikt.................kwestie van prioriteit waarschijnlijk.
Problemen met de lagering van het asje heb ik nog niet meegemaakt. Voorzichtig smeren met een druppeltje dunne olie. Het asje mag natuurlijk geen axiale speling hebben, want dan heb je iets meer werk. Paul, het gaat je helemaal lukken :-) En iedere keer vind ik het weer verbazend hoe Philips destijds zoveel techniek in een klein bakelieten kastje wist te proppen. En tot besluit jouw uitspraak: "Ze blijven je verrassen die U'tjes!!" :-D
M.vr.gr. Hans


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum