Hoeveel zijn er gemaakt? (Algemeen)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 08.07.2011, 08:00 (4690 dagen geleden) @ John de Haas
Bewerkt door Maarten Bakker, 08.07.2011, 08:16

Gidi Verheijen heeft voor de toestellen waar hij onderzoek naar heeft gedaan wel verantwoorde schattingen gemaakt. Deze kan je vinden in zijn boek over de radio in de 2e wereldoorlog en in zijn artikelen in het RHT.

Philips heeft wel archieven, maar die zijn na wat akkefietjes helaas voor het publiek gesloten. Een sport is om te reconstrueren wat er in die archieven moet staan.

Je kan aan de hand van beschikbare serienummers wel een schatting maken van de productiegrootte. Naar mate je meer serienummers vindt (die liefst een beetje over de reeks verdeeld zijn als indicatie dat je niet een groepje toestellen hebt dat toevallig op 1 moment aan 1 afnemer is geleverd) wordt de schatting veel nauwkeuriger. Deze methode is in de 2e wereldoorlog ontwikkeld door de Engelsen en komt rechtstreeks uit mijn leerboek statistiek. Ik heb deze hier al eens eerder beschreven. Ik zal die beschrijving straks even knippen en plakken. Deze methode is door mijzelf hier op het forum ook wel eens uitgeprobeerd op momenten dat er een reeks serienummers bekend was van een bepaald toestel.

Voorwaarde voor dergelijke schattingen is overigens wel dat je met enige zekerheid moet weten hoe de serienummers zijn samengesteld, dat kan nog een valkuil zijn.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum