ECC85 bij meting opletten Kathode-gloeilek (Algemeen)

door Ben Koehorst @, Maartensdijk, 20.07.2011, 06:09 (4681 dagen geleden) @ kris

Koude meting :kathode en gloeidraad doorverbonden, en via een hoge veldsterkte meting worden lekken opgespoord tussen kathode en de roosters + anode. Waarschijnlijk is de bedoeling vervuiling van bvb de mica steunisolatie (door afzetting van de kathode) op te sporen en andere (gas).

Precies. Om dat mogelijk te maken heeft de ohmmeter een bereik van 0 tot 25 Mohm. De kathode is bij deze test negatief t.o.v. de andere elektroden. Voor het opsporen van alleen harde sluiting zou een (neon)lampje al voldoende zijn, zoals dat vaak in eenvoudige testers wordt toegepast.

Warme meting meet isolatie gleoidraad versus kathode, dit is ook logisch, kans op doorslag is groter, en wie is geïnteresseerd in deze weerstand in koude toestand? (als de buis dus niet in gebruik is...)

Daarbij wordt de polariteit van de testspaning omgekeerd: de kathode wordt nu positief t.o.v. de gloeidraad gehouden. Dit om te voorkomen dat de gloeidraad tijdens de test onbedoeld als anode gaat fungeren. Als je nu terugschakelt naar de koude test zie je dat dit echt nodig is.

--
M.v.g.
Ben


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum