moderne Hybride vraagje (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 21.07.2011, 18:34 (4679 dagen geleden) @ Maurice

Voortrap is de gevoelige versterking en produceert dus ook als neven effect die even harmonische. Daar zand oneven harmonische als bij effect heeft zou je kunnen denken dat het elkaar opheft.

Maurice,

het is helaas zo dat wanneer een van de versterkertrappen even en/of oneven harmonischen veroorzaakt het niet meer mogelijk is om dit in een volgende trap weer terug te draaien. Ik weet dat dit op bepaalde websites wel wordt beweerd, maar dat is echt onzin.

Men verwart dan harmonische vervorming met niet-harmonische vervorming.

Harmonische vervorming kan je vergelijken met de werking van een toonregeling, bepaalde tonen worden verzwakt, en andere tonen worden versterkt. Harmonische vervorming kan je weer ongedaan maken in een volgende versterkertrap.

Niet-harmonische vervorming is het soort vervorming dat je hierboven beschrijft, dus het ontstaan van even en oneven harmonischen. Dit soort vervorming heeft overigens niet zozeer te maken met de grondstoffen die zijn toegepast, maar meer met het ontwerp van de versterker in combinatie met de bouw van het apparaat.

Niet-harmonische vervorming kan alleen worden verminderd wanneer je tegenkoppeling toepast. Via compensatie lukt dit niet, een en ander is met behulp van gezonde wiskunde (of met gezond verstand) aan te tonen.

Mensen die menen dat je de niet-harmonische vervorming van een versterkertrap geheel of gedeeltelijk kunt compenseren met de vervorming van een volgende trap gaan er van uit dat de versterking van een versterker A1 die wordt gevolgd door een versterker A2 gelijk is aan A1 + A2. In werkelijkheid is dit echter A1 x A2. Helaas.

Je kan echter wel niet-harmonische vervorming compenseren door twee versterkertrappen parallel te zetten. In dat geval geldt de formule A = A1 + A2 wel. Dit principe wordt al jaren toegepast bij balansversterkers.

Wat betreft de Philips klasse D eindtrap, ik gebruik al meer dan 10 jaar een dergelijke Philips versterker die goed voldoet. Er zitten alleen geen buizen in zoals bij de Philips MCD906. Ik denk dat het effect van de buizen in dit laatste toestel vooral visueel is bedoeld.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum