moderne Hybride vraagje (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 22.07.2011, 12:46 (4678 dagen geleden) @ Maurice

Als je dat zou optellen zou je dus doordat je nu even en oneven hebt de blokgolf nog beter kunnen benaderen, immers meer gegevens.

Maurice, je zegt het nu zelf, als je dat zou optellen.

Het probleem in deze redenering is dat bij het door jou gekozen voorbeeld van een voorversterker en een eindversterker niet wordt opgeteld (A1 + A2), maar wordt vermenigvuldigd (A1 x A2). Beide versterkers staan immers in serie. Daardoor wordt de vervorming alleen maar groter, en kan er niet worden gecompenseerd.

Je kan dit principe, zoals eerder gezegd, wel toepassen bij twee versterkers die parallel zijn geschakeld. Zoals bij een balansversterker.

Wanneer je met jouw idee zou willen experimenteren moet je dus de buis- en de transistorversterker parallel schakelen, en de beide uitgangssignalen sommeren.

Maar de meest voor de hand liggende methode is natuurlijk om tegenkoppeling toe te passen. Bij een tegenkoppelfaktor van b.v. 20 dB kan je de vervorming al met 20 dB terugdringen. Zonder de nadelen van compensatie, dit vereist namelijk dat de eigenschappen van beide versterkers zeer nauwkeurig op elkaar zijn aangepast, en dat ook blijven. Dat is in de praktijk nauwelijks haalbaar.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum