Elektrostatische luidsprekers (Algemeen)

door verbeek @, Zutphen, 19.09.2011, 12:27 (4613 dagen geleden)

Hallo allemaal,

Op de werkbank staat op het ogenblik een Blaupunkt Sultan 2320 radio. Dat is zo’n radio met 3D-klang, dwz. een met drie luidsprekers, waarvan twee aan de zijkant geplaatst zijn en wel van het elektrostatische soort. Ook bij deze radio zijn de elektrostaten defect, het schuimplastic is vergaan en de contactplaats gecorrodeerd. Bij Tips –en-Trucs staat een stukje geschreven door Ed vd Weele hoe hij dat aangepakt heeft, met als resultaat dat er geluid uit komt., zie http://www.philipsradios.nl/tips-en-trucs/luidspreker/index.htm#elektrostatisch , maar blijkbaar niet tot volle tevredenheid.

Op dezelfde wijze heb ik dat bij deze luidsprekers ook aangepakt, met hetzelfde magere resultaat. Bij een andere sloop-Sultan 2320 heb ik eens bekeken hoe de oorspronkelijke elektrostatische folie op de plaats gedrukt wordt tegen de stator. Het schuimplastic wat tegen de folie aandrukt blijkt een aantal ronde gaten ter grootte van een ouderwetse cent te zitten. M.a.w., de folie waar alleen de gaten in het schuimplastic zitten kan bewegen, en dus de lucht in trilling brengen. De rest van de oppervlakte van de folie wordt door het schuimplastic tegen de stator aangedrukt en kan derhalve niet bewegen.

Ook het andere setje elektrostaten deed het niet, maar na het schoonmaken van de folie en de messing contactstrip werkte de luidspreker wel, maar….
het geluid wat eruit komt is nog steeds magertjes; je moet er echt met je oren voor zitten om wat te horen.

Bij een derde poging is het schuimplastic vervangen door nieuw, glad schuimplastic waarmee apparatuur mee verpakt wordt, waarin gaten geponst zijn.

Het resultaat is hetzelfde.

Mijn vraag is nu hoort dit zo, of moet dit (veel) luider klinken. Wie weet hoe deze luidsprekers oorspronkelijk geklonken hebben?

Gr. Paul


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum