Vraagje zelfbouw (chassis) (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 30.06.2008, 11:26 (5785 dagen geleden) @ Francesco

Mijn heren,

zomervakantie, dus weer tijd voor een nieuw model zelfbouwversterker, in navolging van mijn huidig model, dat zich na een dik jaar intensief gebruik (en zelfs van anderhalve meter hoogte tegen de straat flikkeren, wat nageltjes in de kapotte kast en verderspelen) zonder defecten heeft bewezen.
Natuurlijk dien ik eerst een chassis te ontwerpen, en wijzer geworden door het vorige projectje, wil ik hier nu met meer overpeinzen aan beginnen.
Staal of Alu?
Indien staal, gegelavaniseerd staal of spuiten/lakken?
Wat gaat een gespoten chassis geven over 15 jaar?
Uit een stuk plooien of uit verschillende delen aan elkaar maken?
Potmeters in chassis of in de kast bevestigd?
Elco's rechtop of onder het chassis met beugels?
Buisvoeten bovenkant of onderkant monteren?
En zo kan ik mezelf nog veel vragen stellen....

Voorlopig denk ik aan een chassis uit verzinkt staal, welk ik samenstel uit stukken, zoals de chassis in de meeste plano's, aan de achterkant dan een stuk pertinax met aansluitingen.
Echter, betere tips of ideeën zijn altijd welkom!

Vriendelijke groeten,


Zelfbouw chassis werden in de hobby en ateliersfeer meestal gemaakt van aluminium. Het is electrisch goed geleidend, roest niet en is met eenvoudig gereedschap te bewerken.
Als je versterker in een totaal omsluitende kast komt, maakt het weinig uit hoe je de elco´s plaatst etc. (De onderlinge richting van de trafo´s is overigens wel van belang).
Wordt het een "open" chassis, dan speelt esthetica wel een beetje een rol en kun je het zo mooi maken als je zelf wil. Het beste is om materiaal te kiezen wat nauwelijks verkrijgbaar is en nog moeilijker te bewerken. Bij de HiFi freaks oogst je dan meer bewondering, omdat je aan dat materiaal unieke eigenschappen kunt toeschrijven, die het klankbeeld op een bijzondere manier dichter bij de werkelijkheid brengen.
Het beste is dus nonferro antimagnetisch marmer, gezaagd uit het Andes gebergte op een hoogte van 3750 meter. Ander hoogtes zijn ook goed, maar geeft toch weer een andere klank. Voor afscherming kun je schotjes gebruiken met een zuivere chroomlaag. De schotjes bestaan zelf uit een speciale legering, die alleen ergens in de Oekraine gegoten wordt.
Als aderisolatie kun je oliekous gebruiken, maar let dan goed op dat het in de juiste richting geweven is (linksrechtskruisend en niet andersom)

Wordt het je allemaal te veel, dan werkt ook een leeg koekjesblik uitstekend.
Als laklagen goed aangebracht zijn en voor aluminium de juiste primer is gebruikt, dan blijft het jarenlang goed. Vroeger was hamerslaglak nogal in en dat zit er na 50 jaar nog steeds netjes op.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum