Vraagje zelfbouw (chassis) (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 30.06.2008, 14:02 (5785 dagen geleden) @ Patrick Meersman
Bewerkt door John Hupse †, 30.06.2008, 14:10

Ook al zijn beide trafos 90 graden gedraaid, hoe verder uit elkaar hoe beter.

Er is geen brom hoorbaar op de 30 cm Philips breedband speaker. Ik heb in deze versterker een paar dingen uitgeprobeerd op het gebied van de opstelling van de onderdelen. Wanneer je een grammofoon aansluit die is voorzien van banaanstekkers is er wel ietsje brom hoorbaar wanneer je de volumeregelaar geheel naar rechts draait. Deze brom wordt opgepikt door de niet-afgeschermde stekkers, het blijkt in dit geval een voordeel te zijn wanneer de voeding zo ver mogelijk is verwijderd van de phono ingang.

En de draden voor de gloeispanning van de buizen twisten kan ook geen kwaad

Ik was eigenlijk bang dat de versterker zou brommen door het ontbreken van een metalen chassis. Maar dat is dus niet het geval.

Een aantal zaken is in deze versterker weggelaten. Gewoon om eens te kijken wat het nut precies is. Behalve de getwiste gloeistroomdraden zitten er ook geen "stopweerstandjes" op de roosters van de eindbuizen. De bedrading heeft erg weinig capaciteit t.o.v. de nul door het ontbreken van een metalen chassis, dit voorkomt (ongewenste) h.f. oscillaties zonder dat je hiervoor extra maatregelen moet treffen.

Ook de traditionele fasedraaierbuis ontbreekt, deze functie is verplaatst naar de uitgangstrafo. Het was wel nodig om de draad tussen de volumeregelaar en de topaansluiting van de voorversterkerbuis af te schermen. Verder is er niets afgeschermd, afgestopt of getwist.

De versterker is getest met blokgolven, alles ziet er zeer stabiel uit, ook bij verschillende belastingen.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum